Milanović snuje plan C: kako bi mu lahko pomagale evropske volitve?

Svet 20. Mar 202414:56 > 19:07 3 komentarji
Seja Glavnega odbora SDP v Zagrebu
Peđa Grbin in Zoran Milanović (Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL/BOBO)

Po odločitvi hrvaškega ustavnega sodišča, da predsednik republike Zoran Milanović ne sme sodelovati na parlamentarnih volitvah, v stranki SDP sedaj pripravljajo rezervni načrt, kako v volilno tekmo vključiti svojega aduta. Ustavno sodišče bi lahko preigrali s pomočjo evropskih volitev. Medtem je hrvaška volilna komisija Milanovića opozorila, da se mora vzdržati neposrednega sodelovanja v volilni kampanji. "Preziram ta opozorila. Nič mi ne morejo," pa jim odgovarja hrvaški predsednik.

Hrvaška stranka SDP in predsednik republike Zoran Milanović pripravljata načrt, s katerim bi lahko zaobšla odločitev ustavnega sodišča in Milanovića vključila v kampanjo pred parlamentarnimi volitvami, ki bodo pri sosedih 17. aprila. Spomnimo, Milanović je načrt, da se kot kandidat SDP in njihov potencialni mandatar poda v volilno tekmo, napovedal na isti dan, ko je kot predsednik države razpisal datum volitev.

Napoved je v roke vzelo ustavno sodišče, ki je v ponedeljek odločilo, da Milanović z mesta predsednika države ne sme nastopiti na parlamentarnih volitvah. Opozorilo je po srditih predsednikovih komentarjih danes ponovila tudi hrvaška državna volilna komisija (DIP), ki ga je ob tem pozvala, naj se pri svojih medijskih nastopih vzdrži neposrednega sodelovanja v politični volilni kampanji na strani kateregakoli udeleženca volitev oziroma koalicije.

SDP in Milanović pa bi lahko na zanimiv način izkoristila evropske volitve. Predsednik ustavnega sodišča Miroslav Šeparović je namreč v ponedeljek pojasnil, da se odločitev sodišča ne nanaša na evropske volitve. Kot piše hrvaški časopis Novi list, naj bi stranka SDP tako na ponedeljkovem potrjevanju list za parlamentarne in evropske volitve Milanovića kot nosilca prestavili na listo za evropske volitve, ki bodo 9. junija.

Zakaj pa bi SDP sploh koristilo, da svojega aduta namesto proti Zagrebu pošlje proti Bruslju? Kot izpostavljajo pri Novem listu, se kampanji pred parlamentarnimi in evropskimi volitvami delno prekrivata in sicer za osem dni med 9. in 17. aprilom. Če ob tem upoštevamo, da na dan volitev in dan prej velja volilni molk, bi lahko Milanović šest dni z mesta kandidata za evroposlanca navijal za SDP in pozival k podpori na parlamentarnih volitvah. Tudi če bi ga nato za evroposlanca izvolili, bi se Milanović temu lahko odpovedal.

Seja Glavnega odbora SDP v Zagrebu
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL/BOBO

Milanović vse bolj aktiven na družbenih omrežjih

Milanović, ki redno daje izjave za medije, je v zadnjih dneh vse bolj aktiven tudi na družbenih omrežjih. Danes je na Facebooku med drugim komentiral vprašanje migracij, pri čemer je omenil, kako se je s tem vprašanjem spopadel leta 2015 kot predsednik vlade.

Zapisal je, da je takrat gledal, kako lahko pomagajo migrantom, ne da bi ogrozili sebe kot državo. “Danes je vse drugače, ker zdaj migranti pridejo sem z računico in hočejo vzeti samo socialno pomoč,” je sporočil. Obenem je dodal: “Da, tiste, ki bežijo pred preganjanjem, vojno ali genocidom, je treba zaščititi, vendar danes migranti ne bežijo zaradi tega. Ti ljudje so tukaj nezakonito in jih je treba tako tudi obravnavati.”

Popoldne je nato na Reki komentiral tudi opozorilo DIP. Po poročanju N1 Zagreb je dejal, da so morali napisati to, kar so napisali, in dodal, da je opozorilo ustavnega sodišča popolnoma neutemeljeno. “Preziram ta opozorila. Nič mi ne morejo, saj kršijo ustavo in predstavljajo smrtno nevarnost za hrvaško demokracijo. Odločitve ne bom spoštoval, delal bom, kar mi narekuje vest,” je dejal novinarjem.

Kar zadeva nastopanje v javnosti, je napovedal, da se bo v svojih nastopih vzdržal tega, da bi govoril, da bo premier, in da bo namesto tega govoril, da bo kmalu premier. Obenem je dodal, da bodo potrebne ustavne spremembe.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje