Srdit odziv Milanovića po zaušnici ustavnega sodišča: Gangsterji in prevaranti

Svet 18. Mar 202417:08 > 19:09 8 komentarjev
Zoran Milanović in Andrej Plenković
Foto: PROFIMEDIA

Po današnji odločitvi hrvaškega ustavnega sodišča, da predsednik Zoran Milanović kot predsednik države ne more kandidirati za poslanca, se je oglasil tudi glavni akter šoka, ki pretresa hrvaško javnost. Najprej je kratko in jedrnato zopet uporabil tri besede iz refrena zagrebških rokerjev, ki postajajo njegov neformalni predvolilni slogan. Sledil je srdit odziv s pozivom h glasovanju za opozicijo in napovedi tretje republike, kjer da bodo "opravili z gangsterji". Predsednik SDP je medtem namignil, da bi lahko Milanovića iz volilne tekme umaknili.

Vse kaže, da bo hrvaški predsednik Zoran Milanović upošteval odločitev ustavnega sodišča, da s funkcije predsednika države ne sme nastopiti na državnozborskih volitvah na listi SDP. Kot je na novinarski konferenci povedal predsednik opozicijske stranke SDP Peđa Grbin, bodo kandidatno listo v prvi volilni enoti, kjer naj bi kandidiral Milanović, spremenili. “Odločitev sodišča moramo spoštovati. Od danes ne smem govoriti, da je Zoran Milanović kandidat, da bo dobil mandat za sestavljanje vlade in da bo premier. To bomo vzklikali po volitvah,” je dejal po poročanju N1 Zagreb.

Odločitev sodišča je komentiral tudi Milanović. Sprva je na Facebooku zapisal le “Rijeke pravde dolaze! (Reke pravice prihajajo!)”, nato pa je pred kamerami in mikrofoni medijev sledil daljši komentar. “Na koncu bom premier, a tej bandi ne bom povedal, kako,” je hrvaški predsednik dejal novinarjem. Predsednika ustavnega sodišča je označil za skorumpiranega odvetnika in pajdaša premierja Andreja Plenkovića, ki da grozi stranki SDP z razveljavitvijo liste.

V odzivu je Milanović v zanj značilnem slogu ustavne sodnike in vladajočo garnituro HDZ označil za kriminalce, prevarante in nepismene kmete, ki so se hrvaško naučili v mehanični delavnici. “To je čisti puč. Tu sem, kandidiral bom na parlamentarnih in evropskih volitvah, mandata sam sebi ne morem podeliti. Kaj je tu spornega? Moja kandidatura je rutinska stvar, o kateri bodo ljudje šele odločili,” je bil oster. Državljane je pozval, naj glasujejo za katerokoli opozicijsko stranko. “Z gangsterji se bomo ukvarjali po volitvah v tretji republiki, ki bodo drugačne od tega kupleraja,” je dejal Milanović in pribil, da njegova usoda ni pomembna. “To so časi, ko se borimo na življenje in smrt,” je sklenil hrvaški predsednik.

Zdi se, da tri besede, s katerimi je Milanović na Facebooku najprej komentiral odločitev ustavnega sodišča, postajajo njegov predvolilni slogan. Prvič jih je uporabil že ob najavi kandidature na parlamentarnih volitvah, zavzeto pa jih v nastopih uporabljajo tudi v stranki SDP. Za zdaj še neuradni slogan so vzeli iz refrena pesmi Rijeke pravde (Reke pravice) zagrebške novovalovske skupine Film, ki je delovala v osemdesetih in devetdesetih.

Odločitev ustavnega sodišča je komentiral tudi premier Plenković, ki meni, da je sklep sodišča pričakovan. “Vse, kar se dogaja s SDP in kar je počel Milanović, je treba imenovati s pravimi besedami. Gre za poskus mini državnega udara in zlorabo institucij,” je po poročanju hrvaške N1 dejal Plenković.

Milanovič je hrvaško politiko z napovedjo kandidature pretresel minuli petek, le nekaj ur po tem, ko je kot predsednik republike razpisal volitve. Te bodo v sredo, 17. aprila. V vratolomnem političnem dogajanju, ki je sledilo, je Milanović večkrat dejal, da predsedniškega položaja ne namerava zapustiti in da ne namerava upoštevati morebitne odločitve ustavnega sodišča, ki bi mu prepovedalo nastop na volitvah.

Med razlogi, da se Milanović tako otepa odstopa s predsedniškega položaja, so tudi pravila o njegovem začasnem nasledniku. Mesto predsednika republike bi namreč do volitev, ki bodo sicer konec letošnjega leta, zasedel predsednik sabora iz vrst vladajoče stranke HDZ Gordan Jandroković. Milanović pravi, da bi imel tako HDZ, od koder prihaja tudi premier Andrej Plenković, v rokah vso oblast v državi.

Ostri besedni ping pong med premierjem Plenkovićem in predsednikom Milanovićem, na katerega se je Hrvaška v zadnjih letih že navadila, se tako nadaljuje tudi v predvolilno obdobje. Če je Milanović z napovedmi, da bo vladajoče “preganjal kot hudič”, značilno eksploziven, je Plenković zavzel mirnejši in vzvišen odnos. “Ne vem, vseeno mi je. Ker bomo zmagali, nam je vseeno,” je bil njegov prvi komentar predsednikovega vstopa v volilno na nedeljskem predvolilnem zboru HDZ.

Podobno posmehljiv je bil tudi predsednik sabora Jandroković. “Vzeli so ga, čeprav ni bog ve kaj – ampak tudi takšen je boljši od Peđe Grbina”, je dejal na zborovanju HDZ.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje