O usodi medvedke, ki je v Italiji ubila tekača, bo odločalo sodišče EU

Svet 20. Dec 202317:46 2 komentarja
medvedka JJ4
Medvedka JJ4 (Foto: PROFIMEDIA)

Odstrel medvedke, ki je v okolici Trenta ubila 26-letnega tekača, in še enega medveda, ki je na istem območju napadel človeka, je upravno sodišče ponovno zadržalo. Vse od tragičnega dogodka odstrel zahtevajo italijanske deželne oblasti, s primerom pa se bo sedaj ukvarjalo Sodišču Evropske unije.

Upravno sodišče v Trentu je ponovno zadržalo odločitev o odstrelu medvedke JJ4, ki je aprila ubila tekača, in medveda MJ5, ki je nekaj tednov pred tem na istem območju napadel pohodnika. Primer so predali Sodišču Evropske unije, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Sodišče v Trentu je prav tako odobrilo možnost ujetja medveda MJ5, medtem ko se medvedka JJ4 že nahaja v centru za oskrbo živali v bližini Trenta. Predvidoma 11. januarja naj bi sodišče obravnavalo tudi, ali naj medvedko na stroške organizacije za zaščito živali LAV premestijo v zavetišče za medvede v Romuniji.

Oblasti na Trentinskem so že večkrat odredile usmrtitev medvedke JJ4, a je upravno sodišče v Trentu uveljavitev odloka o odstrelu vsakič razveljavilo, s čimer je ugodilo pritožbi združenj za zaščito živali. Ta se že več mesecev pritožujejo, da je bilo na Trentinskem ustvarjeno vzdušje strahu in sovraštva do medvedov.

17-letna medvedka JJ4 je sicer potomka slovenskih medvedov, ki so ju na Trentinsko pripeljali iz Slovenije leta 2000 in 2001 v okviru projekta EU Life Ursus.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje