Italijanske oblasti odobrile odstrel medveda, ki je ubil 26-letnega tekača

Svet 11. Apr 202319:45 2 komentarja
RJAVI MEDVED
PROFIMEDIA

Italijanske oblasti razmišljajo o preselitvi določenega števila medvedov iz pokrajine Trento v druge dele države, potem ko je prejšnji teden po napadu medveda umrl 26-letni moški. Medvedu, ki je ubil tekača, so medtem šteti dnevi, saj so oblasti dale zeleno luč za njegov odstrel, na sledi pa mu je več deset gozdarjev.

Ministrstvo za okolje je sporočilo, da bodo medvede iz severne italijanske pokrajine Trento morda preselili v druge dele Italije. Populacija medvedov na Trentinskem se je od njihove ponovne naselitve iz Slovenije pred 20 leti povečala s treh na več kot sto. Mnogi postajajo vse bolj drzni, bližnja srečanja pa so vse pogostejša. Prejšnjo sredo je tako medved blizu kraja Caldes pokončal 26-letnega Andrea Papija, ki se ni vrnil s teka po gozdu. Na njegovem truplu so našli globoke praske na telesu in obrazu, ugrize ter globoko rano na trebuhu.

Družina pokojnega Papija namerava tožiti državo in avtonomno pokrajino Trento, ker sta medveda naselili na to območje. Tožba naj bi se nanašala na projekt EU Life Ursus, v okviru katerega so leta 1999 iz Slovenije v to pokrajino pripeljali ducat rjavih medvedov, da bi preprečili izumrtje lokalne populacije.

Prvotno so načrtovali, da bo medvedov okoli 50, po nekaterih ocenah pa jih v tej pokrajini sedaj živi med 100 in 120. Predsednik pokrajine Maurizio Fugatti meni, da je treba njihovo število omejiti. Medvedu, ki je pokončal tekača, so tako šteti dnevi. Fugatti, ki je hkrati predsednik dežele Trentinsko-Zgornje Poadižje, je po incidentu napovedal, da bodo medveda izsledili in odstrelili.

Kakih 40 gozdarjev sedaj preiskuje približno 800 hektarov veliko območje na gori Peller, da bi žival izsledili. Takoj ko bodo medveda identificirali, ga lahko odstrelijo, saj sta vlada v Trentu in pristojna okoljska agencija Ispra že dali zeleno luč. Fugatti si prizadeva za odstrelitev skupno treh problematičnih medvedov, znanih po kodah MJe, JJ4 in M62, ki naj bi v preteklosti že napadli ljudi, v današnji izdaji poroča italijanski časnik Corriere della Sera.

Minister za okolje Gilberto Pichetto Fratin je glede načrtov Fugattija, da zmanjša število medvedov na Trentinskem na 50, dejal, da bodo situacijo preučili. Ministrstvo za okolje in pokrajina Trentino bosta skupaj ocenila ukrepe za množično premestitev medvedov iz te pokrajine na druga območja, je razvidno iz izjave ministrstva po srečanju Pichetta in Fugattija, ki je potekalo danes v Rimu. Cilj preselitve je ohraniti trajnostno število osebkov rjavega medveda na območju Trentinskega.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje