Medved na severu Italije napadel in ubil 26-letnega tekača

Svet 08. Apr 202311:43 > 16:34 1 komentar
Rjavi medved
Denis Sadikovič/N1

Na severovzhodu Italije je medved napadel in ubil 26-letnega tekača. Predsednik italijanske dežele Trentinsko-Zgornje Poadižje Mario Fugatti je dejal, da bodo medveda izsledili in ubili.

Moški se v sredo ni vrnil s teka po gozdu, njegovo truplo so našli v četrtek zjutraj. V petek zvečer je obdukcija uradno potrdila, da je 26-letnik umrl zaradi napada medveda.

Globoke praske na telesu in obrazu moškega, ugrizi ter globoka rana na trebuhu so sicer že vnaprej nakazovali, da bi lahko šlo za napad medveda.

Po besedah Fugattija je treba vse “problematične” živali odstreliti. Na goratem in gozdnatem območju na severu dežele živi približno 100 medvedov, po Fugattijevih besedah pa to ni več vzdržno.

Sorodniki umrlega so po poročanju italijanskih medijev napovedali, da bodo zaradi smrti 26-letnika tožili tako avtonomno pokrajino Trentinsko kot tudi italijansko državo, ker sta medveda naselili na to območje.

Aktivisti za pravice živali pa nasprotujejo ukazu, da se usmrti medveda, ki naj bi zagrešil napad. Zagovorniki pravic živali so opozorili na nevarnost “lova na čarovnice” proti medvedom, ki bi med lokalnim prebivalstvom in turisti le okrepil strah pred zvermi. Ta napad je bil namreč po njihovih besedah prvi smrtonosen napad medveda na človeka v Italiji v zadnjih 150 letih.

V italijanski nacionalni organizaciji za zaščito živali ENPA pa so dejali, da sta 26-leten moški iz vasi Caldes in medved žrtvi politike, ki v zadnjih 20 letih prebivalcev ni uspela izobraziti o pravilnem sobivanju z medvedi.

V začetku marca je medved napadel še enega moškega, ki je v bližini iste vasi sprehajal psa in ga poškodoval po glavi in roki. Na območju se redno pojavljajo opozorila o možnih srečanjih z divjimi živalmi, kot so medvedi, volkovi ali risi. Med njimi so najbolj problematični prav medvedi, njihovo število pa se povečuje.

V okviru projekta EU Life Ursus so leta 1999 iz Slovenije v italijansko regijo pripeljali ducat medvedov, ki so bili takrat v deželi na robu izumrtja. Prvotno so načrtovali, da bo medvedov okoli 50, Fugatti pa zdaj meni, da je treba njihovo število omejiti.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje