Ob Kanarskih otokih nova reševanja prebežnikov

Svet 22. Jun 202317:20
Reševanje šrebežnikov na kanarskih otokih
REUTERS/Borja Suarez

Španske oblasti so iz čolnov ob Kanarskih otokih rešile skoraj 170 prebežnikov. Večina je bila v dobrem zdravstvenem stanju, nekatere pa so zaradi blažjih znakov bolezni vseeno sprejeli v bolnišnico. Reševalne akcije so sledile nedavni nesreči plovila s približno 60 ljudmi na krovu.

Španska obalna straža je ponoči rešila 53 ljudi pri otoku Lanzarote in še 61 v bližini otoka Gran Canaria, so sporočile lokalne službe za reševanje prek Twitterja. Zjutraj so prestregli še eno plovilo s 54 ljudmi na krovu. Potniki na vseh treh plovilih so bili praviloma v dobrem stanju, nekatere med njimi pa so zaradi blažjih bolezenskih stanj vseeno prepeljali v bolnišnico.

Reševalne akcije so sledile tragičnemu odkritju reševalcev, ki so v sredo iz morja potegnili truplo dojenčka in še enega moškega. To sta zaenkrat edini uradno potrjeni žrtvi brodoloma okoli 150 kilometrov jugovzhodno od Gran Canarie.

V manjšem čolnu je bilo po podatkih španske nevladne organizacije Caminando Fronteras približno 60 ljudi. V brodolomu naj bi jih po njihovih podatkih umrlo 39. “Maroška patrulja je rešila 24 ljudi,” je sporočila organizacija. Po besedah njene vodje Helene Maleno Garzon so ljudje v čolnu za pomoč prosili več kot 12 ur.

Na Kanarske otoke je sicer po podatkih španskega notranjega ministrstva v prvih dveh tednih junija prispelo 1.500 prebežnikov. Po ocenah nevladnikov je na nevarni poti iz Maroka v Španijo v zadnjih petih letih življenje izgubilo več kot 11.200 ljudi, navaja AFP.

Vse N1ajboljše: Kaj se dogaja v zakulisju N1?

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.