Ob protestih izvolili predsednika parlamenta: “Kdo bo rešil Pakistan?”

Svet 01. Mar 202416:04 0 komentarjev
Foto: PROFIMEDIA

Pakistanski parlament je v novi sestavi izvolil Serdarja Ajaza Sadika za novega predsednika tega zakonodajnega telesa. Izvolitev je zaznamoval protest poslancev stranke Pakistan Tehrik-e-Insaf (PTI) zaprtega nekdanjega premierja Imrana Kana, ki trdijo, da mandat za sestavo vlade pripada njim, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

“Kako lahko izključite stranko Imrana Kana, ki ima pravi mandat,” je ob izvolitvi Sadika dejal poslanec PTI Omar Ajub Kan in poslance, ki so novega predsednika parlamenta podprli, označil za vsiljivce. “Kdo bo rešil Pakistan,” je zavpil, nakar so mu drugi poslanci PTI odvrnili, da Imran Kan, ki prestaja več kot dvajsetletno zaporno kazen zaradi obtožb o korupciji, izdaji in nezakoniti poroki.

Sadik je sicer na glasovanju za položaj predsednika parlamenta s 199 glasovi proti 91 premagal kandidata PTI, navaja AFP. Zmago na volitvah 8. februarja sta še pred objavo uradnih rezultatov razglasila tako trikratni nekdanji premier in vodja stranke Muslimanska liga (PML-N) Navaz Šarif, kot tudi Imran Kan. PTI na volitvah ni smela nastopiti kot stranka, zato so njeni člani kandidirali kot neodvisni kandidati in kot taki niso smeli sami oblikovati vlade, čeprav so dobili največ glasov.

O sestavi nove vlade so se nato dogovorile PML-N, Pakistanska ljudska stranka (PPP) Bilavala Buta Zardarija in več manjših strank. Novi premier naj bi postal Navazov brat in predsednik PML-N Šehbaz Šarif, ki je položaj zasedal že med aprilom in avgustom lani, potem ko sta PML-N in PPP z njega odstavili Imrana Kana.

Volitve v Pakistanu
Foto:Charlotte Greenfield/REUTERS

Nova vlada bi se sicer lahko soočila s težavami zaradi pomanjkanja legitimnosti, saj del javnosti dvomi, da so bile volitve regularne in da so bili glasovi pravilno prešteti. Kan sam trdi, da je bilo glasovanje prirejeno, zato da bi njegovi stranki preprečili vrnitev na oblast.

Kot dokaz navaja zamudo pri objavi izidov in izpad mobilnega interneta na dan volitev, ki jih je zaznamovalo tudi nasilje.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!