Objavili fotografijo razbitin podmornice Titan, ki je implodirala v Atlantiku

Svet 17. Sep 202410:29 1 komentar
Razbitine Titana
Foto: Pelagic Research Services/U.S. Coast Guard7CNN

Saga s podmornico Titan, ki je lani implodirala globoko v Atlantskem oceanu, se nadaljuje. Preiskovalci, ki so ugotavljali podrobnosti nesreče, so objavili tudi prvo fotografijo razbitin plovila.

Ameriška obalna straža je delila prvo fotografijo implodiranega Titana na dnu Atlantskega oceana.

Na objavljeni fotografiji je prelomljeno plovilo, po pisanju CNN gre za zadnji “repni” konus podmornice, ki ga je odtrgalo od sprednjega dela. Razbitine podmornice so našli po večdnevnem iskanju nekaj sto metrov stran od potopljenih ostankov Titanika. Preiskovalci so še potrdili, da je podmornica izgubila stik z matično ladjo le šest sekund po potopu, nato se je za plovilom izgubila vsaka sled.

Preiskovalni odbor je ob tem pojasnil, da so razbitine “prepričljiv dokaz”, da je podmornica doživela katastrofalno implozijo – plovilo se je zaradi prevelikega zunanjega pritiska nenadoma sesedlo. Cilj preiskave je “razkriti dejstva v zvezi z incidentom in pripraviti poročila za preprečevanje podobnih tragedij v prihodnosti”.

Če bodo odkrili kakršnokoli kaznivo dejanje, bodo pripravili poročilo in ga posredovali ministrstvu za pravosodje, še piše CNN. Predsednik odbora Jason Neubauer je priznal še, da je njihova naloga ugotoviti morebitno napačno ravnanje ali malomarnost. Zaslišali so tudi zaposlene podjetja OceanGate.

Spomnimo, da je podmornico Titan podjetje OceanGate razvilo za turistične potope, da bi potnikom omogočilo ogled razbitin legendarnega Titanika na globini 3.800 metrov. Na krovu podmornice je bilo pet ljudi, med njimi izvršni direktor in ustanovitelj podjetja OceanGate Stockton Rush. Poleg njega so življenje izgubili še 58-letni britanski milijarder Hamish Harding, nekdanji potapljač francoske mornarice in raziskovalec Titanika Paul-Henry Nargeolet, pakistanski poslovnež Šahzada Davud in njegov sin Suleman.

Ko je podmornica izgubila stik s podporno ekipo, se je začela odmevna iskalna akcija. Pristojne službe so nato 22. junija potrdile, da je podmornica doživela implozijo. Dobra dva tedna po nesreči podmornice je podjetje OceanGate ustavilo “vse raziskovalne in komercialne dejavnosti”.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje