Kdo so bili potniki na podmornici, ki se je ponesrečila pri Titaniku

Svet 22. Jun 202321:49 1 komentar
Hamish Harding
PROFIMEDIA

Reševalci so v bližini Titanika našli razbitine podmornice Titan. Podjetje OceanGate, ki upravlja podmornico, je sporočilo, da so potniki umrli. Kdo so bili?

V bližini ostankov potopljenega Titanika so reševalci našli razbitine podmornice Titan. Vseh pet potnikov je umrlo, prve ugotovitve pa kažejo na implozijo podvodnega plovila.

Kdo so bili potniki?

Na krovu podmornice je bil 61-letni izvršni direktor podjetja OceanGate Stockton Rush, ki je ustanovitelj omenjenega podjetja. Kot poroča BBC, je bil izkušen inženir, ki je pred zagonom projekta OceanGate zasnoval poskusno letalo in razvijal tudi druga manjša potopna plovila. Podjetje, ki je ponujalo komercialne potope do razbitin Titanika, je Rush ustanovil leta 2009. Prvi podvodni izlet do ostankov potopljene slavne ladje je strankam ponudil leta 2021 in zaslovel.

Rushevo podjetje je za osemurni potop potnikom računalo 228.237 evrov. Udeleženci so z ladjo najprej prepotovali 595 kilometrov in se nato na območju nad razbitinami s podmornico Titan spustili pod morsko gladino. BBC še navaja, da se je direktor podjetja Rush udeležil vsakega potopa z omenjenim plovilom.

ustanovitelj podjetja OceanGate
Stockton Rush (Foto: PROFIMEDIA)

Na ogled potopljenega Titanika se je podal tudi britanski pustolovec Hamish Harding. Milijarder je po pisanju BBC vodil podjetje Action Aviation, ki v Dubaju prodaja zasebna letala, pred tem pa je uspel s programsko opremo za bančništvo. Znan je bil tudi po svojih avanturističnih podvigih. Večkrat je stopil na južni tečaj, enkrat se je na to pot podal tudi s slavnim astronavtom Buzzom Aldrinom, ki je znan kot drugi človek na Luninem površju.

Leta 2022 se je udeležil petega komercialnega leta vesoljskega podjetja Blue Origin, ki je v lasti Jeffa Bezosa. 58-letni Britanec je tudi lastnik treh Guinnessovih rekordov, med drugim je najdlje časa preživel na polni globini oceana med potopom v najgloblji del Marianskega jarka.

Hamish Harding
PROFIMEDIA

Na krovu sta bila tudi britanski poslovnež Šahzada Davud in njegov 19-letni sin Suleman. Šahzada Davud je po pisanju portala britanske javne medijske hiše izviral iz ene najbogatejših pakistanskih družin. Bil je podpredsednik pakistanskega konglomerata Engro Corporation, ki se ukvarja s proizvodnjo gnojil, sodeloval pa je tudi z mnogimi dobrodelnimi organizacijami, ki delujejo pod pokroviteljstvom britanske kraljeve družine.

Po besedah njegove družine, ki živi v Londonu, je bil navdušen nad raziskovanjem različnih naravnih habitatov. Njegov sin Suleman je študiral na univerzi v Glasgowu, kjer je nedavno končal prvi letnik poslovnih študij.

Šahzada in Suleman Davud
PROFIMEDIA

Zadnji potnik, ki je po imploziji podmornice izgubil življenje, je nekdanji francoski mornariški potapljač Paul-Henry Nargeolet. Veljal je za izjemnega poznavalca potopljenega Titanika, saj je med raziskovanji razbitin ob slavni ladji preživel več časa kot katerikoli drugi raziskovalec. BBC piše, da je bil tudi del prve odprave, ki se je do ostankov Titanika spustila leta 1987.

Nargeolet je nadzoroval dvigovanje mnogih artefaktov s potopljene ladje. Sodeloval je tudi pri dvigu 20-tonskega dela ladijskega trupa, ki je danes razstavljen v Las Vegasu. Pred  potopom na krovu podmornice Titan je francoski potapljač napovedal, da se veseli odprave, ki bi prihodnje leto s Titanika dvignila nove artefakte.

Paul-Henry Nargeolet
PROFIMEDIA

Notranjost pogrešane podmornice

Podmornico Titan je podjetje OceanGate razvilo za turistične potope, da bi potnikom omogočilo ogled razbitin legendarnega Titanika na globini 3.800 metrov.

Podmornica je tehtala približno 10 ton. Notranjost je bila zelo ozka, sprejela pa je lahko pet ljudi – pilota in štiri potnike. Čeprav je bila večja od konkurenčnih podmornic, so morali potniki sedeti na tleh in so imeli omejen prostor za gibanje.

Na sprednjem delu plovila je bila velika kupolasta odprtina za razgled, ki je bila po trditvah podjetja “največja odprtina za razgled med vsemi globokomorskimi potopnimi plovili s posadko”.

Vse N1ajboljše: Kaj se dogaja v zakulisju N1?

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje