Kaj je implozija in kako je videti? (VIDEO)

Svet 23. Jun 202309:01 4 komentarji
OceanGate
OceanGate Expeditions via REUTERS

Upanje za izgubljeno podmornico je ugasnilo včeraj, ko je obalna straža sporočila, da so 488 metrov od razbitin Titanika našli njene dele. Kot so pojasnili, sta se zgodili katastrofalna izguba pritiska in implozija plovila. Kaj je implozija in kako se razlikuje od eksplozije?

Obalna straža je včeraj potrdila, da so ostanki, najdeni v bližini premca Titanika, pripadali pogrešani podmornici Titan.

Ostanki Titana so dokaz, da je podmornica med spustom do razbitin Titanika doživela katastrofalno implozijo.

Podmornice so sicer zasnovane tako, da vzdržijo velik podvodni pritisk, kot ta na 3.800 metrih globine. Na tej globini je pritisk 400-krat večji kot na gladini. A kakršnakoli poškodba ali okvara na trupu vozila bi lahko povzročila uhajanje, posledično pa plovilo pod tem izjemnim pritiskom nemudoma implodira.

Implozija je popolno nasprotje eksplozije. Gre za proces, pri katerem se telo sesede samo vase, to pomeni, da sile delujejo navznoter. To je najlažje razložiti na primeru balona – ko je ta preveč napihnjen, na neki točki material ne zdrži več pritiska.

@sincerelybootz For educational purposes: Submarine implosion depiction #titanic #titanicexpedition #ocean #submarine #implosion ♬ original sound – Bootz

Popolno uničenje se po navedbah revije Naval History Magazine zgodi v eni dvajsetini sekunde, prehitro, da bi ga ljudje v podmornici prepoznali.

Sicer pa se je izkazalo, da je razgledišče v Titanu certificirano le za globino do 1.300 metrov, medtem ko razbitine Titanika ležijo na globini 3.800 metrov.

Vse N1ajboljše: Kaj se dogaja v zakulisju N1?

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje