Obstaja način, kako jesti kruh, ne da bi se zredili

Magazin 04. Maj 202415:25 1 komentar
kruh
Profimedia

Ko gre za hujšanje, številne diete svetujejo, da se izogibate kruhu. Če ste med tistimi, ki se mu težko odrečejo, vas bo razveselila novica, da ga lahko ohranite na jedilniku, tudi če želite shujšati.

Z zgolj enim trikom lahko prepolovite število kalorij, ki jih zaužijete s kruhom, piše Zadovoljna.rs.

Kruh preprosto zamrznite

Preprosti trik je, da kruh po nakupu ali peki postavite v zamrzovalnik, saj učinek ohlajanja in zamrzovanja spremeni škrob v t. i. odporen škrob. Morda se sliši nenavadno, a s to potezo telo ob uživanju kruha absorbira veliko manj kalorij.

Odporen škrob pa ima tudi druge koristne lastnosti, povezane z dejstvom, da ustvarja hrano za črevesne bakterije. To je eden od razlogov, zakaj nutricionist dr. Michael Mosley svoj kruh rad hrani v zamrzovalniku ter ga odmrzne in uporabi po potrebi.

“Odporen škrob pomeni, da telo absorbira manj kalorij in jih je zato več na voljo črevesnemu mikrobiomu oziroma črevesnim bakterijam, kar daje dobrim bakterijam nekaj, s čimer se hranijo in s pomočjo česar se lahko razmnožujejo,” spletno stran Aktivni.si povzema Danas.rs.

Beli kruh slovi po visokem glikemičnem indeksu, ki povzroča prehiter dvig krvnega sladkorja. Če ga zamrznete, se v telesu prebavi počasneje in posledično ne povzroči nenadnega in ekstremnega dviga sladkorja v krvi, kot se to zgodi pri svežem kruhu. Tovrsten poseg tudi zmanjša tveganje za sladkorno bolezen tipa 2.

Za linijo je dober tudi popečen kruh

Tako kot zamrzovanje kruha tudi popečen kruh pred zaužitjem spremeni molekule škroba, ki se bolje prebavijo in je manj verjetno, da bodo povzročile skoke krvnega sladkorja.

To je potrdila študija univerze Oxford Brookes iz leta 2008, ki je pokazala, da popečen kruh povzroči 25 odstotkov nižji odziv krvnega sladkorja v primerjavi s svežim kruhom, še piše Zadovoljna.rs.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje