Prihajajo nove cene bencina in dizla. Koliko bo po novem stal liter?

Slovenija 04. Maj 202411:42 1 komentar
Moški toči pogonsko gorivo na črpalki
Foto: Bor Slana/BOBO

Cene vladno reguliranih cen pogonskih goriv se bodo v torek znova spremenile. Po več podražitvah tokrat vendarle kaže drugače.

Portal Moje Finance navaja, da letošnje spremembe goriv niso bile po godu potrošnikov. A to se lahko spremeni že prihodnji teden, če vlada ne bo posegla v trošarine ali marže trgovcev.

Cena nafte na trgih pada. V zadnjih štirinajstih dneh se je pocenila za približno pet odstotkov. Obenem pomembnejše vloge pri določanju najvišje maloprodajne cene goriv ne bo imelo gibanje evra v primerjavi z dolarjem.

Po izračunih portala bo opaznejše pocenitve deležen dizel. Ta bo verjetno ostal cenejši od bencina. Regulirane cene dizla se bodo predvidoma znižale za približno 3,5 centa in se spustile na 1,49 evra za liter. To bi bila že najnižja cena v zadnjih dveh mesecih in pol.

Medtem se bo za manj pocenil bencin – predvidoma za cent in pol. Liter bencina bi tako stal manj kot 1,55 evra.

Portal pričakuje tudi znižanje cen kurilnega olja, ki bi lahko stal štiri cente manj.​

Cene bencina in dizla na bencinskih servisih zunaj avtocest se izračunavajo na podlagi metodologije, ki temelji na gibanju cen naftnih derivatov na svetovnem trgu in gibanju tečaja ameriški dolar-evro. Modelske cene se izračunavajo na podlagi 14-dnevnih povprečij cen mineralnih naftnih derivatov. Cene pogonskih goriv na bencinskih servisih ob avtocestah in hitrih cestah medtem trgovci določajo sami.

Moje Finance pišejo tudi, da bodo tokratne nižje cene med drugim tudi posledica tromesečnega znižanja marž.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje