Najstnica mislila, da ima mačka, a resnica je bila veliko bolj uničujoča

Svet 03. Maj 202410:12 3 komentarji
ELLA PICK
Ella Pick pred diagnozo (Foto: Posnetek zaslona/@24_morelos/FACEBOOK)

Ko se je 18-letna Britanka med počitnikovanjem v Grčiji začela počutiti slabo, je za to krivila alkoholnega mačka. Po prihodu domov so ji zdravniki povedali, da ima pred seboj samo še leto dni življenja.

Junija lani se je takrat 18-letna Ella Pick iz Velike Britanije s prijateljicami odpravila na enotedenski dopust v Grčijo, da bi skupaj proslavile konec srednje šole. Tretji dan počitnic na otoku Zante se je njeno počutje nenadoma poslabšalo.

Vrtoglavico in glavobol je pripisala mačku, ki nastopi po pitju alkohola. “Nisem se počutila bolno, samo nisem si bila podobna. Do konca dopusta nisem več toliko pila in hodila ven,” je opisala za Daily Mail.

Stanje se je izboljšalo, a ne za dolgo. Teden dni po prihodu domov so se simptomi vrnili v hujši obliki. “Pritisk v zadnjem delu glave je bil grozen. Od nekdaj sem trpela za migrenami, a nikoli niso bile tako intenzivne,” je razlagala Pick.

Opazila je tudi spremembe na levem očesu, ko se je zrklo nenadoma obrnilo proti sredini obraza. Ko se je oglasila na pregledu oči, so jo napotili v bolnišnico, rekoč, da gre za nujno stanje.

V bolnišnico so jo odpeljali po naslednjem hudem napadu migrene. Takrat so zdravniki na njenih možganih odkrili bulico. Bil je tumor – difuzni gliom mediane linije. Pick so razložili, da gre za neozdravljivo obliko raka in da tumorja ne morejo operirati. Predvideli so, da ima pred seboj še leto življenja.

Ne ve, koliko časa še ima, a ostaja pozitivna

Danes, devet mesecev po postavitvi diagnoze, Pick tega še vedno ne more popolnoma dojeti. “Ob diagnozi sem popolnoma odrevenela. Še vedno se mi ne zdi resnično,” je povedala. Obenem je dodala, da si je pred letom dni obljubila, da bo pred smrtjo ustvarila čim več spominov s prijatelji in družino. V tem času se je Pick tudi vrnila v službo. Svojo sanjsko zaposlitev pri britanski letalski družbi pa je morala zaradi bolezni zavrniti, piše Daily Mail.

Ne ve, koliko časa še ima. “Zaradi lokacije tumorja ne morejo opraviti biopsije, ker bi me najverjetneje ohromila. Zato ne morejo natančno vedeti, koliko mesecev še imam pred sabo.”

Njeno zadnje slikanje je pokazalo, da se je rast tumorja po lanskoletni šesttedenski terapiji ustavila. Pick bi bila pripravljena tudi na poskusne terapije, dodaja.

“Nikoli ne pričakuješ, da se ti lahko pri 18 letih zgodi kaj takega. Kot v filmu, ” je za konec še povedala 19-letnica in dodala, da kljub temu poskuša ostati pozitivna.

Gre za hitro rastoči tumor, ki običajno prizadene otroke

Difuzni gliomi mediane linije običajno prizadenejo otroke, občasno pa se pojavi tudi pri odraslih. Hitro rastoči tumor raste med obema polovicama možganov, bolniki pa po prejemu diagnoze redko živijo dlje kot eno leto, piše dobrodelna organizacija Brain Tumor.

Med simptomi bolezni so težave z ravnotežjem in hojo, šibkost v nogah in rokah, težave z nadzorovanjem obrazne mimike, govorom, s požiranjem in žvečenjem, dvojni vid in težave z nadzorom gibanja oči. Povzroči lahko tudi slabost, utrujenost in glavobole.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje