Od februarja se bo na Kosovu plačevalo le še z evri

Svet 18. Jan 202412:48 0 komentarjev
denar, evri
PROFIMEDIA

Evro bo na Kosovu s 1. februarjem postal edina valuta za gotovinske transakcije, je sporočila kosovska centralna banka (CBK). To pomeni, da na Kosovu ne bo več mogoč plačilni promet v srbskih dinarjih, kar srbski predsednik Aleksandar Vučić označuje kot poskus uničenja dialoga med državama.

CBK je sprejela odlok, po katerem bo evro postal edina valuta, dovoljena za opravljanje gotovinskih plačilnih transakcij v plačilnem sistemu na Kosovu. Odlok bo začel veljati 1. februarja.

V CBK so poudarili, da so odlok sprejeli v skladu s kosovsko ustavo in zakonom o kosovski centralni banki ter da je CBK edina monetarna oblast, ki lahko odloča o dovoljenih apoenih valute evra za obtok na območju Kosova.

Navedli so še, da se ostale valute na Kosovu lahko uporabljajo samo kot vrednost za hranjenje v fizični obliki ali na neevrskih bančnih računih ter za opravljanje mednarodnih izplačil v valutah, ki niso evro, ali za devizne dejavnosti.

V srbskih skupnostih na Kosovu plačilni promet še vedno poteka tudi v srbskih dinarjih. V dinarjih še vedno izplačujejo tudi plače v srbskih institucijah ter gostinstvu in drugih zasebnih storitvenih dejavnostih.

Dinarji na Kosovo prihajajo iz Srbije prek srbske centralne banke (NBS), ki ima na severu države trezor. Odslej bo uvoz in izvoz evrov ter drugih valut na Kosovu potekal izključno prek CBK.

Srbija potezo predvidevala

Da nameravajo kosovske oblasti ukiniti plačilni promet v srbski#related-news_0h dinarjih, je že pred uradno objavo CBK napovedoval srbski predsednik, ki se je o tej temi v sredo pogovarjal tudi s posebnim odposlancem EU za dialog med Beogradom in Prištino Miroslavom Lajčakom ter s pomočnikom ameriškega državnega sekretarja za evropske in evrazijske zadeve Jamesom O’Brienom.

Kot je po poročanju kosovskega portala Kosseva dejal Vučić, je na srečanju ob robu Svetovnega gospodarskega foruma v Davosu oba prosil, naj pomagata zaustaviti poskus kosovskega premierja Albina Kurtija, “da uniči dialog s tem, ko želi onemogočiti izplačila plač in pokojnin za naše ljudi, za zdravstvo, šolstvo in institucije Srbije”. Opozoril je še, da bo, če bo Kurti to storil, to pomenilo “ne tihi, temveč glasni odhod Srbov s Kosova”.

Lajčak je v sredo po poročanju portala N1 Srbija medtem dejal, da se je o tem že pogovarjal s podpredsednikom kosovske vlade Besnikom Bislimijem. Ta po njegovih besedah verjame, da odločitev ne bo privedla do nevarne situacije oz. da bodo našli rešitev brez negativnih posledic.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!