Od oktobra dalje bodo Britanci za ogrevanje plačevali 80 odstotkov več

Svet 26. Avg 202216:29 0 komentarjev
Radiator
PROFIMEDIA

Britanska gospodinjstva, ki jih pesti visoka rast cen življenjskih stroškov, je danes še dodatno vznejevoljila novica o 80-odstotnem dvigu povprečnih letnih stroškov za elektriko in plin z začetkom oktobra. Na Otoku se medtem že pripravljajo na to, da bodo morali za znižanje vrtoglavih računov izklopiti ogrevanje.

Kot so pojasnili pri britanskem regulatorju Ofgemu, se bo zgornja meja stroškov za potrošnike, ki s svojim dobaviteljem nimajo sklenjenega dogovora o nespremenljivih cenah, s prvim oktobrom s trenutnih 1971 funtov (2328 evrov) v povprečju povečala na 3549 funtov (4193 evrov) na leto.

Razlog za 80-odstotno zvišanje so pri Ofgemu pripisali dvigom veleprodajnih cen plina na globalnem trgu po odpravi omejitev zaradi covida-19 in zmanjšanju dobave ruskih energentov. “S strankami se redno pogovarjam in vem, da bo današnja novica za mnoge zelo zaskrbljujoča,” je povedal direktor Ofgema Jonathan Brearley. Nekateri prebivalci se medtem že pripravljajo na to, da bodo pozimi primorani izklopiti ogrevanje, da bi znižali napovedane vrtoglave račune.

Naslednja posodobitev zgornjega vrha cen, ki jo bo Ofgem naznanil januarja prihodnje leto, naj bi bila še višja in presegla 5000 funtov (5907 evrov). Inflacija v Združenem kraljestvu je julija že dosegla dvomestno število, pri čemer gre za najvišjo raven od leta 1982. V prihodnjih mesecih naj bi se po napovedih na račun visokih cen energentov dvignila na 13 odstotkov.

Analitiki medtem opozarjajo, da bodo podražitve v energetsko revščino pahnile na milijone prebivalcev in jih prisilile v to, da bodo morali izbirati med kupovanjem hrane in ogrevanjem. Britanska vlada je do zdaj prebivalcem ponudila finančno pomoč v višini 400 funtov (472 evrov), katero jim bodo odšteli kar z mesečnih računov za elektriko, in drugo ciljno usmerjeno podporo upokojencem in invalidom. Ob tem je finančni minister Nadhim Zahawi za Sky News izrazil zavedanje, da omenjena podpora za ublažitev posledic ne bo dovolj. “Storiti moramo več,” je dodal.

Britanski premier v odhodu Boris Johnson, ki je bil v zadnjih tednih dvakrat na dopustu, je sicer napovedal, da bo pomembnejše fiskalne odločitve prepustil svojemu nasledniku. Voditelji parlamentov v Walesu in na Škotskem ter opozicijske stranke medtem pozivajo k takojšnji zamrznitvi zvišanja cen energentov.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!