Odbor Sveta Evrope obtožil Hrvaško hudih zlorab prebežnikov

Svet 03. Dec 202116:06 1 komentar
Velika Kladuša
PROFIMEDIA

Odbor Sveta Evrope za preprečevanje mučenja, nečloveškega ali ponižujočega ravnanja ali kaznovanja (CPT) je danes v poročilu obtožil Hrvaško hude zlorabe prebežnikov s strani policije. Glede na intervjuje s prebežniki naj bi bila policija do njih nasilna, jim odvzemala svobodo in jih nasilno vračala v Bosno in Hercegovino.

Odbor je poročilo objavil po obisku na Hrvaškem, predvsem ob meji z BiH, med 10. in 14. avgustom lani. Namen obiska je bil preučiti ravnanje s prebežniki, ki jim je hrvaška policija odvzela svobodo.

Hrvaško ministrstvo za notranje zadeve je danes sporočilo, da je bilo poročilo CPT objavljeno brez njihove privolitve in da temelji na nepreverljivih informacijah iz BiH. CPT je po njihovem prepričanju prekoračil svoje pristojnosti, piše hrvaška tiskovna agencija Hina.

Hrvaški policisti naj bi prebežnike tepli, jih brcali, udarjali s palicami …

Delegacija CPT je podrobneje preučila postopke ravnanja s prebežniki v kontekstu njihovega izgona iz Hrvaške ter učinkovitost mehanizmov nadzora v primerih domnevne zlorabe policijskih pooblastil. Obiskali so tudi sprejemni center Ježevo. Pri tem so opravili tudi več intervjujev s prebežniki, ki so po navedbah v poročilu podali verodostojne obtožbe glede fizične zlorabe s strani hrvaške policije.

Velika Kladuša
PROFIMEDIA

Med drugim naj bi policisti prebežnike tepli, jih brcali, udarjali s palico in drugimi predmeti. Zlorabe naj bi se dogajale med preganjanjem prebežnikov, ko so jim že odvzeli svobodo in ko so jih vračali nazaj v BiH. Prebežniki so med pogovori kazali tudi svoje nedavne poškodbe, ki so jih pri odboru označili za verodostojne.

Prebežniki naj bi bili tarča tudi drugih oblik zlorab, saj so med drugim morali bosi hoditi skozi gozd do meje, nekatere pa naj bi še z zvezanimi rokami vrgli v reko Korano na meji med državama.

Poziv k preiskavi primerov

Odbor Sveta Evrope je hrvaške oblasti pozval, naj odločno ukrepajo in zaustavijo tovrstno ravnanje, primere zlorab pa bi morali temeljito preučiti. V poročilu še piše, da so imeli tokrat prvič težave tudi s sodelovanjem s hrvaškimi oblastmi, saj da so policisti ovirali njihov dostop do dokumentacije, ki so jo potrebovali. Kljub temu si tudi za naprej želijo ohraniti konstruktivni dialog in tesno sodelovanje s Hrvaško.

Nevladna organizacija Amnesty International je danes ocenila, da ugotovitve CPT potrjujejo raziskavo AI in drugih skupin glede zlorabe prebežnikov na meji s Hrvaško. “V zadnjih nekaj letih je več tisoč ljudi spregovorilo o tem, kako jih je zlorabila hrvaška policija, ko so skušali priti v državo, in jim preprečila, da bi zaprosili za azil. To dolgo pričakovano poročilo potrjuje njihove zgodbe in številna poročila o razširjenosti nasilnega vračanja in zlorab, kar hrvaška vlada ne more več zanikati,” je povedal direktor za raziskovanje pri evropski AI Massimo Moratti.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje