Odbor za preiskavo napada na Kapitol bo zaslišal Trumpove sodelavce

Svet 24. Sep 202112:03 > 12:04 0 komentarjev
Trump in vdor njegovih podpornikov v Kapitol
Vdor Trumpovih podpornikov v Kapitol. (Foto: PROFIMEDIA)

Posebni odbor ameriškega kongresa, ki preiskuje dejstva, okoliščine in vzroke napada privržencev nekdanjega ameriškega predsednika Donalda Trumpa na kongres, je izdal pozive za zaslišanje štirih tesnih Trumpovih sodelavcev.

Posebni odbor predstavniškega doma ameriškega kongresa, ki preiskuje odgovornost za januarski napad privržencev nekdanjega predsednika Donalda Trumpa na stavbo kongresa, je izdal pozive za zaslišanje štirih tesnih Trumpovih sodelavcev.

Poziv sta prejela nekdanji vodja Trumpovega kabineta Mark Meadows in svetovalec Steve Bannon, pa tudi nekdanji namestnik vodje kabineta Dan Scavino in nekdanji vodja kabineta obrambnega ministra Kashyap Patel, poročajo tuje tiskovne agencij.

Pismo predsednika odbora, demokrata Bennieja Thompsona, nakazuje, da so štirje tesni Trumpovi sodelavci sodelovali pri prizadevanjih za razveljavitev izida lanskih predsedniških volitev, kar je privedlo do nasilja, poroča britanski BBC.

Odbor zanima vloga sodelavcev ob napadu

Preiskovalni odbor še posebej zanima Meadows, takratni šef Trumpovega kabineta. “Zdi se, da ste bili 6. januarja s predsednikom Trumpom ali v njegovi bližini, 6. januarja ste komunicirali s predsednikom in drugimi o dogodkih na Kapitolu in ste priča o dejavnostih tistega dne,” je Thompson zapisal v pismu Meadowsu.

Scavino naj bi 5. januarja s Trumpom razpravljal o tem, kako prepričati člane kongresa, da ne potrdijo zmage Joeja Bidena na predsedniških volitvah, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Bannona pa bo odbor zaslišal o njegovi komunikaciji s Trumpom konec decembra lani in o sodelovanju v razpravi o načrtih za razveljavitev volitev.

Posebni odbor predstavniškega doma ameriškega kongresa za preiskavo napada privržencev bivšega predsednika Trumpa na kongres je z delom začel konec julija. V odboru je sedem demokratov in dva republikanca, najprej pa so pričali štirje policisti, ki so doživeli napad.

Trump od poraza na volitvah novembra lani brez dokazov trdi, da so mu ukradli volitve in njegovi podporniki so 6. januarja na zborovanju vdrli v kongres, da bi tako poskušali zaustaviti formalno potrditev volilne zmage demokrata Joeja Bidna.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!