Prelomni dosežek evropskih znanstvenikov: podvojili količino fuzijske energije

Svet 09. Feb 202213:00 > 17:09 4 komentarji
fuzija
Profimedia

Odgovor na težnje po razogljičeni proizvodnji energije in svetovno energetsko krizo bi lahko bila fuzijska energija. Fuzija – proces, ki poganja zvezde – obljublja neomejen čisti vir električne energije. V času gradnje napredne fuzijske naprave Iter v Franciji je raziskovalcem uspel rekordni dosežek. Na največji obratujoči fuzijski napravi v Oxfordu so podvojili količino energije, ki nastane v petih sekundah.

Evropskim raziskovalcem je uspelo več kot podvojiti rekordno količino fuzijske energije, ki so jo pridobili na največji obratujoči fuzijski napravi na svetu JET v Oxfordu. V nedavnem poizkusu je JET proizvedel skupno 59 megadžulov (MJ) toplotne energije iz fuzije v obdobju petih sekund, kolikor traja fuzijski poizkus. JET je v povprečju dosegel fuzijsko moč (tj. energijo na sekundo) okoli 11 megavatov – MW (megajoulov na sekundo – MJ/s).

Prejšnji rekord fuzijskega poizkusa, ki so ga na isti napravi dosegli leta 1997, je znašal 21,7 MJ, so sporočili iz konzorcija EUROfusion.

Rekord je dosežen v okviru skrbno načrtovane eksperimentalne kampanje konzorcija EUROfusion in odraža več kot dve desetletji napredka v fuzijskih raziskavah. Glavni cilj kampanje je, da že v času gradnje večje in naprednejše fuzijske naprave Iter v Franciji priskrbi čim več znanstvenih podatkov v podporo njenemu delovanju.

Gre za mednarodni fuzijski raziskovalni projekt s sedežem na jugu Francije. Cilj projekta, ki ga podpirajo Evropska unija, Japonska, ZDA, Kitajska, Indija, Južna Koreja in Rusija, je dokazati znanstveno in tehnološko izvedljivost pridobivanja fuzijske energije.

Fuzija obljublja neomejen čist vir energije

Fuzija, proces, ki poganja zvezde, med njimi je tudi naše Sonce, obljublja skoraj neomejen čist vir električne energije za dolgoročno uporabo z majhnimi količinami goriva, ki jih je mogoče pridobiti po vsem svetu iz poceni materialov, so zapisali v EUROfusion. Fuzija je proces zlivanja atomov lahkih elementov pri visokih temperaturah, npr. vodika, kjer nastane helij in se sprosti ogromno energije v obliki toplote. Fuzija je sama po sebi varna, saj se fuzijska reakcija samodejno zaustavi, ko gre karkoli narobe.

Zaradi vse večje težnje po razogljičeni proizvodnji energije je uspeh v JET velik korak v razvoju fuzije kot varnega, učinkovitega, nizkoogljičnega vira energije v bitki s svetovno energetsko krizo.

Konzorcij EUROfusion, ki ga sofinancira Evropska komisija, združuje 4800 znanstvenikov, inženirjev, ekspertov in študentov iz vse Evrope, med njimi so tudi slovenski raziskovalci povezani v Slovenski fuzijski asociaciji (SFA).

Preberite še:

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje