Nepričakovano odkrili posebno črno luknjo: vsako sekundo lahko požre eno Zemljo

Magazin 15. Jun 202210:46 > 13:37 0 komentarjev
črna luknja
PROFIMEDIA

Astronomi z Avstralske nacionalne univerze v Sydneyju so danes odkrili najhitreje rastočo črno luknjo v zadnjih devetih milijardah let, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Vodja mednarodne ekipe raziskovalcev Christopher Onken je odkritje opisal kot "zelo veliko in nepričakovano iglo v senu".

Črna luknja, katere masa je primerljiva z maso treh milijard Sonc, požira ekvivalent ene Zemlje na sekundo in oddaja 7.000-krat več svetlobe kot celotna naša galaksija.

“Astronomi so takšne objekte iskali že več kot 50 let. Našli so več tisoč bolj medlih črnih lukenj, ta izjemno svetla pa je ostala neopažena,” je dejal Christopher Onken. “Svetloba, ki jo oddaja ta črna luknja, je do nas potovala sedem milijard let,” je povedal za The Guardian. Po njegovih ugibanjih je ta črna luknja nastala ob trku dveh galaksij.

Soavtor raziskave Christian Wolf je ob tem izrazil prepričanje, da gre za rekordno črno luknjo, rekoč, da pravzaprav ni več prostora na nebu, kjer bi se še lahko skrivali takšni objekti.

Črno luknjo so astronomi opazili z 1,3-metrskim teleskopom v Novem Južnem Walesu v Avstraliji, poroča The Guardian. Ugotovitve raziskovalcev so bile objavljene na portalu arXiv.org in predložene znanstveni reviji Astronomskega društva Avstralije, še navaja dpa.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!