Poznavalca komentirata katalog razstave: “Če je to Cézanne, sem jaz papež”

Kultura 15. Jun 202206:00 > 09:34 11 komentarjev

Za komentar umetniških del z odpovedane razstave Popotovanja, na kateri naj bi bili Pablo Picasso, Vincent van Gogh, Pierre-Auguste Renoir, Paul Cézanne in drugi slavni slikarji, smo prosili priznana likovna kritika Braneta Koviča in Aleksandra Bassina. Za večino del najslavnejših avtorjev sta povsem prepričana, da so to ponaredki. Pogovor z njima si oglejte v videu.

Včeraj smo ekskluzivno objavili katalog razstave Popotovanja, ki naj bi jo prejšnji teden odprli v Narodnem muzeju Slovenije, a je bila po našem razkritju, da gre za zelo verjetne ponaredke, odpovedana, direktor muzeja pa je odstopil.

“Tu ne ‘štima’ praktično nič: ne risba, ne proporci, ne položaj, tudi barve ne.” Tako priznani umetnostni zgodovinar in likovni kritik Brane Kovič komentira prvo od dveh slik baletk, katerih avtor naj bi bil Edgar Degas. “Če pogledamo kar precejšnjo količino podob s tem motivom, pa naj gre za risbe, grafike, slike ali skulpture, – ker je Degas delal tudi te – ni niti ene, ki bi bila približno podobna tej.” Prav tako je neprepričljiv podpis. “Dovolj je, da v Google vtipkate ‘signature Degas’, pa boste videli, da ni nobena verzija podobna tej. Za drugo sliko baletke pa pravi: “Poglejte to roko, kako je naslikana dlan v razmerju do lakta. To so taki disproporci in tako nepoznavanje anatomije, da tega niti slučajno ne moremo pripisati Degasu.”

Cezanne kao balerina
N1

Celoten katalog razstave Popotovanja si oglejte na tej povezavi.

Naslednjo smo Koviču pokazali sliko Tihožitje, katere avtor naj bi bil Paul Cézanne. “Če je to Cézanne, sem jaz naslednji papež v Rimu.” Pravi, da je s to sliko “vse narobe”. “Cézanne se je zelo natančno ukvarjal z obliko, s kompozicijami. Znana je njegova krilatica, da se lahko vsaka slika naslika po principu valja, krogle in stožca. Na tej sliki je to preveč stilizirano, preveč poenostavljeno, nič senčeno … Ta domnevna banana je vse drugo, samo banana ne, ta jabolka niso nič zmodelirana z barvo, kot je imel navado delati Cézanne. Če vam nekdo to ponudi kot Cézanna, samo zamahneš z roko.”

narodni muzej kao cezanne
N1

Znane sončnice Vincenta van Gogha

Sogovornika sta si ogledala tudi risbo sončnic slavnega Vincenta van Gogha, znanega po motivih sončnic, ki pa je sumljivo temna. “Čeprav sem videl veliko van Goghovih del, nikjer nisem videl nobene take slike,” pravi Aleksander Bassin. “V takih teminah je najlažje narediti ponaredek.”

“Z van Goghom sem se veliko ukvarjal, videl sem vrsto njegovih razstav, med drugim sem v slovenščino prevedel izbor njegovih pisem,” pa pravi Kovič. “Po gradivu, ki sem ga videl, po razstavah, ki sem si jih ogledal, katalogih, ki sem jih prelistal, česa podobnega van Goghu niti pod razno ne bi pripisal.”

narodni muzej razstava Boljkovac
N1

Bassin sicer pravi, da bi za sliki hrvaških avtorjev, Ferda Kikereca in Julija Kniferja, lahko dejal, da sta originala, o vseh ostalih (razen za dela Saše Boljkovac) pa zelo dvomi. “Za plagiate so tipični akvareli, saj jih je veliko lažje ponarediti kot slike v oljni tehniki. Tega ni težko presneti s kakšnega plakata. Ves čas imam občutek, da so to detajli, ki jih je posnela neka bolj ali manj verzirana roka.”

narodni muzej razstava Boljkovac
N1

Kako Kovič komentira zgornji pastel, akt? “To niti slučajno ni v nobenih slogovnih značilnostih Oskarja Kokoschke, razen tega do maksimuma raztegnjenega monograma, kratice, O. K., ostalo pa ni niti tip figure niti način izdelave primerljiv z njegovim opusom.”

V videu na vrhu članka si lahko ogledate še več slik iz kataloga razstave Popotovanja in komentarje obeh poznavalcev. V Narodni muzej Slovenije so nameravali obiskovalce privabiti s 160 umetniškimi deli iz zasebne zbirke družine Boljkovac. Razstavo so po našem razkritju odpovedali, direktor muzeja pa je odstopil. Oba naša sogovornika sta potrdila, da so ju na dan, ko so dobili vabila (to je bilo dva dni pred napovedanim odprtjem), o zadevi obvestili zaposleni v muzeju, ki so za razstavo Popotovanja prav tako izvedeli šele tisti dan. Zadevo preiskuje tudi policija.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje