Kaj je helikopterček posnel na Marsu: “Rezultat je zares neverjeten”

Svet 08. Jun 202206:03 > 08:40 10 komentarjev
Mars
Nasa

Še nedolgo tega smo si ljudje lahko le predstavljali, kako je videti površje na našem sosednjem planetu Marsu. Danes pa so posnetki, ki prihajajo od tam, izjemni. V videu si lahko ogledate, kaj je posnel helikopterček Iznajdljivost (Ingenuity).

18. februarja lani je rover Perseverance (Vztrajnost) uspešno pristal na Marsu, potem ko so ga z Zemlje poslali 30. julija 2020. Skupaj z njim je na Mars prispel tudi majhen robotski helikopter, imenovan Ingenuity oziroma slovensko Iznajdljivost. Helikopterček meri približno 50 krat 120 centimetrov, tehta pa 1,8 kilograma.

Letos aprila je helikopterček, ki mu ljubkovalno pravijo Ginny, večkrat preletel območje pristanka. “19. aprila je naredil deset posnetkov, ko je cikcak letel nad tem območjem,” nam je pojasnil astronom dr. Jure Japelj. “Ti posnetki so javno dostopni. Avtor videa jih je združil s podatki o poti helikopterja in rezultat je zares neverjeten.”

Helikopterček se je vrnil nad mesto pristanka in posnel toplotni ščit ter padalo, ki sta roverju omogočila uspešno pot in pristanek na Rdečem planetu. “Inženirji so namreč hoteli videti, kakšna škoda je nastala, saj bodo podatke koristno uporabili za naslednje odprave,” je dejal Japelj.

Helikopterček je doslej opravil 28 poletov, na katerih je preletel okrog sedem kilometrov, vsi skupaj pa so trajali približno eno uro.

Mesto, kjer je rover pristal, se imenuje krater Jezero (ime je dobil po mestecu v Bosni in Hercegovini), bližnje območje pa spominja na strukturo izsušene rečne delte. Če je nekoč na Marsu obstajalo življenje, je največja verjetnost, da je bilo na tem območju. Ena od nalog roverja je, da v tla vrta luknje in jemlje vzorce kamnin. Te bo na Zemljo prinesla ena od naslednjih odprav in takrat bomo morda dobili odgovor na vprašanje, ali je bilo na Marsu nekoč življenje.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje