Odkrili nov komet, po besedah astronoma bi nam lahko pričaral izjemen prizor

Magazin 17. Sep 202315:44 1 komentar
zvezde
Slika je simbolična. Foto: PROFIMEDIA

Astronomi so našli še en komet, ki bi lahko prihodnje leto pričaral izjemen prizor, napoveduje direktor državnega observatorija in planetarija v Srbiji Branislav Rovčanin.

Komet so prvič so opazili v Nanjingu 9. januarja na kitajskem observatoriju “Purple Mountain”, njegov obstoj pa je 22. februarja potrdil še južnoafriški observatorij ATLAS (Asteroid Terrestrial-impact Last Alert System).

Komet je prejel astronomsko mednarodno oznako C/2023 A3 (Tsuchinshan–ATLAS).

Prvi mož srbskega državnega observatorija Branislav Rovčanin je v pogovoru za N1 Beograd dejal, da so komet odkrili na razdalji 7,3 astronomske enote (AU) od Sonca v ozvezdju Kače, nagnjen pa je pod kotom 139º glede na ravnino ekliptike.

Dosedanji izračuni so obhodno dobo napovedali za neverjetnih 80 tisoč let, kar ga uvršča v skupino dolgoperiodičnih kometov. Za primerjavo, najbolj znani, Halleyev komet, sodi v skupino kratkoperiodičnih kometov in ima obhodno dobo 75 ali 76 let.

“Čeprav je v tem trenutku magnituda kometa skoraj 18 m, se predvideva, da bo 13. oktobra prihodnje leto njegov sij znašal kar -0,2 m. To pomeni, da bo komet s prostim očesom viden tudi iz naseljenih območij,” je povedal Rovčanin.

Na vprašanje, po čem bo prav ta komet poseben, pa je izpostavi prednost njegovega videza in še eno redkost.

“V primerjavi s številnimi prejšnjimi kometi bo imel močan sij in dolg rep. S prostim očesom bo viden več dni,” je pojasnil.

Vendar znanstveniki poudarjajo, da obstaja tveganje – komet lahko na svoji poti namreč razpade. To je razlog, zakaj trenutno poteka razprava o tem, ali bo ta komet preživel približevanje Soncu ali ne.

“Glede na trenutne podatke si lahko obetamo lepo izkušnjo. Kako velika bosta kometov rep in glava, pa bomo videli prihodnje leto,” je zaključil Rovčanin.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje