Odkrili novo vrsto kače: njeno vedenje je drugačno od ostalih kač

Svet 16. Jun 202410:59 0 komentarjev
Ovophis jenkinsi
Ovophis jenkinsi (Foto: Zhong-Wen Jiang/ ZOOKEYS)

Znanstveniki na Kitajskem so odkrili novo vrsto gorskega gada. Opisali so jo kot "zelo agresivno".

V oddaljenem okrožju Jingjiang v kitajski provinci Junnan so znanstveniki odkrili novo vrsto kače. Gre za srednje veliko podvrsto gorskega gada, poimenovali pa so jo Ovophis jenkinsi.

Novoodkrita vrsta gada od svojih sorodnikov odstopa predvsem po barvi kože, ki je od temo rjavkaste do temno oranžne barve. Krasijo jo za gade običajne temne lise, ugotovitve povzema Newsweek.

Napihne telo in agresivno napade

Poleg neobičajne barve je ena izmed bolj izstopajočih lastnosti Ovophis jenkinsi njeno vedenje. Za razliko od večine kač, ki ob nevarnosti raje pobegnejo, ta vrsta plazilca ob sumu na nevarnost agresivno napade. “Običajno se te kače gibljejo precej počasi, a ob motnji postanejo zelo agresivne,” piše v znanstvenem članu v reviji ZooKeys. “Ko so ogrožene, te kače napihnejo svoje telo in hitro ugriznejo.”

Edinstvene lastnosti vrste so raziskovalci povezali  z evolucijskimi prilagoditvami zahtevnemu terenu v kitajski pokrajini. Ker gre za tako imenovano endemično vrsto kače, biva samo na omenjenem območju. Tam je sicer ni težko najti, so dodali v študiji. “Aktivne so predvsem jeseni, saj imajo rade hladne, vlažne in deževne noči. Najverjetneje se prehranjuje z manjšimi kačami in sesalci,” opisujejo.

V študiji so raziskovalci tudi zapisali, da nameravajo z nadaljnjim opazovanjem zbrati več informacij o tej novi vrsti, vključno z njenim videzom, razširjenostjo in navadami.

BONUS VIDEO:

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!