Odmevna menjava v vrhu ukrajinske politike: odslovili naj bi ministra za obrambo

Svet 06. Feb 202311:35 > 21:22 6 komentarjev
Oleksij Reznikov
Viacheslav Ratynskyi/REUTERS

Ukrajinski politični vrh pretresa nova menjava. Na funkciji obrambnega ministra naj bi dosedanjega ministra Oleksija Reznikova nasledil vodja ukrajinske vojaške obveščevalne službe Kiril Budanov. Odhod ministra predstavlja najbolj odmevno menjavo med vodilnimi ukrajinskimi politiki. Predsednik Evropskega sveta Charles Michel je medtem ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega povabil, naj se v prihodnosti osebno udeleži vrha voditeljev EU, je sporočil Michelov tiskovni predstavnik Barend Leyts.

Dosedanji vodja ukrajinske vojaške obveščevalne službe Kiril Budanov bo na mestu obrambnega ministra zamenjal Oleksija Reznikova, je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP sporočil David Arahamia, vodja predsedniku Volodimirju Zelenskemu naklonjene stranke Sluga ljudstvu.

Kot je sporočil Arahamia, se bo Reznikov preselil na mesto ministra za strateške industrije, kjer bo nadomestil Pavla Rjabikina. “Reznikov bo na to ministrstvo odšel, da bi okrepil sodelovanje vojaške industrije,” je zapisal na svojem kanalu na Telegramu in dodal, da bo novi obrambni minister major general Budanov, češ da je to za čas vojne nekaj absolutno logičnega.

Govorice o možnem odstopu Reznikova so se začele, ker se je ta znašel sredi korupcijskega škandala, potem ko so raziskovalni mediji objavili ugotovitve v povezavi z nakupom predrage hrane za vojake po cenah, ki so bile trikrat višje od maloprodajnih cen. Afera je, kot smo že pisali, medtem že odnesla njegovega namestnika Vjačeslava Šapovalova ter nekatere druge sodelavce ministrstva.

Po navedbah tiskovne agencije Reuters Reznikov v nedeljo še ni bil obveščen o načrtovani premestitvi na novo ministrstvo. Kot je povedal za ukrajinski spletni medij Fakty ICTV, bi omenjeni novi položaj zavrnil. “Če bi mi nenadoma predsednik Ukrajine ali predsednik vlade ponudila to funkcijo, bi jo zavrnil, saj nimam izkušenj,” je dejal Reznikov.

Oleksij Reznikov v Parizu
Oleksij Reznikov in Sebastien Lecornu (Julie Sebadelha/REUTERS)

Reznikov je vodenje ukrajinskega ministrstva za obrambo prevzel novembra 2021, kar je nekaj mesecev pred začetkom ruske invazije na Ukrajino. 56-letni minister je bil v času vojne eden od vidnejših obrazov ukrajinskega političnega vrha. Redno je odnose z zahodnimi zavezniki, pri čemer so njegovi “čudoviti” osebno odnosi z zavezniki pripomogli k večjim dobavam orožja, je komentiral svetovalec ukrajinskega predsednika Mihajlo Podoljak.

Reznikov je tuje goste redno sprejemal v Kijevu – z njim se je med obiskom v Ukrajini novembra sestal tudi slovenski obrambni minister Marjan Šarec –, pred dnevi pa je Reznikov denimo obiskal Pariz, kjer se je srečal s francoskim kolegom Sebastienom Lecornujem.

Michel povabil Zelenskega, naj se udeleži vrha EU

Predsednik Evropskega sveta Charles Michel je ukrajinskega predsednika Zelenskega povabil, naj se v prihodnosti osebno udeleži vrha voditeljev EU, je sporočil Michelov tiskovni predstavnik Barend Leyts. Več podrobnosti ni podal. “Predsednik Evropskega sveta je predsednika Zelenskega povabil, da se v prihodnosti osebno udeleži Evropskega sveta. Iz varnostnih razlogov drugih informacij ne moremo podati,” je Leyts zapisal na Twitterju.

Viri pri EU so za STA povedali, da naj bi se ukrajinski predsednik udeležil izrednega vrha voditeljev EU, ki bo v četrtek in petek v Bruslju. Obenem pa naj bi potekalo tudi posebno zasedanje Evropskega parlamenta, na katerem naj bi poslance nagovoril Zelenski.

Voditelji članic bodo o odzivu unije na rusko agresijo razpravljali, potem ko je v Kijevu pretekli petek potekal vrh EU-Ukrajina, v ukrajinski prestolnici pa se je mudila tudi Evropska komisija. Tam sta Michel in predsednica komisije Ursula von der Leyen zagotovila nadaljnjo podporo Ukrajini v njenem boju proti Rusiji, pa tudi na njeni poti v unijo.

Zelenski, ki je doslej na zasedanjih Evropskega sveta voditelje nagovarjal prek videopovezave, pa je EU pozval k hitrejšim dobavam orožja in k hitremu sprejetju Ukrajine v unijo. Država je status kandidatke za članstvo v EU prejela junija lani.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje