Odmevno pričevanje pomočnice: Trump je želel zgrabiti volan in oditi na Kapitol

Svet 29. Jun 202208:11 > 09:40 5 komentarjev
Cassidy Hutchinson
Andrew Harnik/REUTERS

Odbor za preiskavo ozadja napada privržencev Donalda Trumpa na zvezni kongres 6. januarja 2021 je v torek nadaljeval zaslišanja. Veliko pozornosti je tokrat pritegnilo pričevanje pomočnice vodje Trumpovega kabineta Cassidy Hutchinson. Med drugim je spregovorila, da so v Beli hiši slutili, da bi bil shod Trumpovih podpornikov 6. januarja lahko nasilen.

Torkovo dvourno pričevanje 26-letne Cassidy Hutchinson pred odborom za preiskavo ozadja napada na Kapitol 6. januarja je le še utrdilo naracijo odbora, ki Trumpa prikazuje kot nekoga, ki je spodbujal in podpiral upor ob svojih prizadevanjih, da bi ostal na predsedniškem položaju, piše CNN. Odbor se je včeraj sestal šestič.

Po pripovedovanju Hutchinson je Trump 6. januarja po tem, ko mu je zaradi prevelike nevarnosti varnostna (tajna) služba odrekla udeležbo na shodu podpornikov, poskušal zgrabiti volan predsedniške limuzine in na ta način izsiliti, da se odpelje tja. “Jaz sem predsednik. Takoj me odpeljite na Kapitol,” naj bi dejal.

Trumpa, tako Hutchinson, nikakor ni skrbelo za morebitno nevarnost – ko so mu povedali, da so nekateri njegovi podporniki na shod prinesli orožje, naj bi zahteval, da varnostniki prenehajo pregledovati udeležence z detektorji kovin, češ da bo posledično zbrana skupina videti večja.

“/…/ Tukaj niso zato, da bi mi škodovali,” naj bi takrat zvenele Trumpove besede. Hutchinson jih je razkril Tony Ornato, ki je opravljal pomembno funkcijo pri zagotavljanju Trumpove varnosti. Po poročanju The New York Timesa in NBC, ki se sklicujeta na vire v varnostni službi, naj bi bila sicer šef za Trumpovo varnost in voznik predsedniške limuzine pripravljena pričati pod prisego, da nekdanji predsednik ni segel po volanu vozila. Tudi CNN navaja, da Ornato, ki naj bi Hutchinson opisal dogodke tistega dne, svojo pripoved zdaj zanika, o čemer je prav tako pripravljen pričati.

 Cassidy Hutchinson
Evelyn Hockstein/REUTERS

Trump: Pripoved je lažna

Na pripovedovanje Hutchinson se je že odzval Trump. Prek svojega družbenega omrežja Truth Social je sporočil: “Njena lažna zgodba o tem, da sem skušal zgrabiti volan limuzine Bele hiše, da bi jo preusmeril na Kapitol, je ‘bolna’ in lažniva.” Odvetnica pričevalke Hutchinson Jody Hunt je medtem po Twitterju sporočila, da je njena stranka “pričala pod prisego in je obnovila, kar ji je bilo povedano”. Po njenem bi “vsi, ki kaj vedo o epizodi, prav tako morali pričati pod prisego”.

Napad na kapitolski grič nekdanjih privržencev Trumpa, ki je takrat odločno vztrajal, da so bile volitve ukradene, in je zavračal predajo mandata nasledniku, demokratu Joeju Bidnu, je zahteval več žrtev. Na dan napada so umrli štirje ljudje, pri čemer je enega ubila policija. Ranjenih je bilo več kot 100 policistov, eden pa je umrl dan po napadu. Kasneje so samomor storili štirje policisti, navaja Reuters.

Da bi bil shod 6. januarja lahko nasilen, se je sodeč po besedah Hutchinson v Beli hiši sumilo že v dneh pred tem. Njen šef, Mark Meadows, naj bi 2. januarja izrekel te besede: “Stvari bi se lahko 6. januarja odvile zelo zelo slabo.” Pogovori Trumpovih sodelavcev, ki jih je Hutchinson slišala in obnovila pred preiskovalnim odborom, prav tako nakazujejo, da naj Trumpa ne bi motila sovražna nastrojenost udeležencev shoda do takratnega podpredsednika Mika Penca, ki so grozili, da ga bodo obesili. Pence je namreč priznal Bidnovo zmago na volitvah.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje