Preboj v odnosih med Srbijo in Kosovom: Vučić in Kurti podprla predlog EU

Svet 27. Feb 202320:50 > 21:59 komentarja
Srbski predsednik Aleksandar Vučić in kosovski premier Albin Kurti sta se srečala v Bruslju
Johanna Geron/REUTERS

V Bruslju sta se srečala srbski predsednik Aleksandar Vučić in kosovski premier Albin Kurti. Strinjala sta se s predlogom EU za normalizacijo odnosov med Srbijo in Kosovom.

Srbski predsednik Aleksandar Vučić in kosovski premier Albin Kurti sta se v Bruslju strinjala z vsebino predloga EU za normalizacijo odnosov med državama, je po srečanju povedal visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell. Dodal je, da se morajo o sami implementaciji sporazuma še dogovoriti. Novo srečanje je predvideno marca. “Predsednik Vučić in premier Kurti sta se danes strinjala, da niso potrebni nadaljnji pogovori o predlogu EU z naslovom Sporazum o poti k normalizaciji odnosov med Kosovom in Srbijo,” je po srečanju z voditeljema sporočil Borrell.

Srbski predsednik je po pogovorih v Bruslju poudaril, da mora biti na začetku izvajanja kakršnega koli dogovora oblikovanje skupnosti srbskih občin na Kosovu. “Kurti je prišel z idejo, da bi nekaj podpisali, vendar se o tem sploh ni govorilo. Čakam, da vidim načrt implementacije, ki se nanaša na predhodno dogovorjene obveznosti. (…) Na začetku načrta mora biti to, česar nekdo ne želi izpolniti – skupnost srbskih občin,” je dejal Vučić. Kurti pa je po srečanju izrazil obžalovanje, da se pogovori niso končali s podpisom sporazuma. Kljub temu je ocenil, da “smo na dobri in enosmerni poti normalizacije odnosov” med državama.

Potni listi bodo medsebojno priznani

Sporazum, katerega besedilo bo kmalu objavljeno na spletni strani Evropske službe za zunanje delovanje, je po besedah visokega zunanjepolitičnega predstavnika EU Borrella namenjeno predvsem državljanom Srbije in Kosova. Določa, da se lahko svobodno gibljejo med državama s svojimi potnimi listi, ki bodo medsebojno priznani. To bo veljalo tudi za osebne izkaznice in registrske tablice, je pojasnil.

Poleg tega lahko prinese nove gospodarske priložnosti, pa tudi boljše zaposlitvene možnosti brez nepotrebne birokracije. Obenem pomeni, da se bo lahko povečala trgovinska menjava med Srbijo in Kosovom, je dejal Borrell. “Srbom na Kosovu bo sporazum prinesel več varnosti, gotovosti in predvidljivosti glede njihove zaščite in pravic na Kosovu, tudi za srbsko pravoslavno cerkev,” je še povedal visoki zunanjepolitični predstavnik unije.

Dodal je, da sta strani izrazili pripravljenost na hitro uveljavitev sporazuma, a so potrebna nadaljnja pogajanja, da bi določili, kako točno bodo uveljavili njegove določbe. Marca bo zato Borrell v Bruslju gostil novo srečanje voditeljev, da bi končali pogajanja o aneksu o implementaciji, ki to določa. Viri v Bruslju so pred srečanjem pojasnili, da so ta predlog predlagali, da bi prekinili “ta začarani krog kriz”, ki smo mu bili priča v drugi polovici lanskega leta.

“Pričakujemo, da bosta strani konstruktivni v tem procesu”

Napovedal je, da bo posebni odposlanec EU za dialog med Srbijo in Kosovom Miroslav Lajčak v okviru priprav na to srečanje do sredine prihodnjega meseca znova odpotoval v Prištino in Beograd. “Pričakujemo, da bosta strani konstruktivni v tem procesu. Strinjali sta se, da se bosta odrekli kakršnim koli neusklajenim aktivnostim, ki bi lahko privedle do novih napetosti na terenu in iztirile ta pogajanja,” je povedal Borrell. Prištino in Beograd je ob tem pozval k izpolnitvi obveznosti iz preteklih sporazumov, doseženih v okviru dialoga pod okriljem EU.

Visoki zunanjepolitični predstavnik EU je izrazil prepričanje, da bodo delo dokončali do prihodnjega zasedanja voditeljev držav članic EU, ki bo 23. in 24. marca. Uvodoma je sicer spomnil, da so se v zadnjega pol leta v odnosih med Prištino in Beogradom krize vrstile ena za drugo. Poudaril je, da zdaj od reševanja kriz prehajajo k iskanju strukturne rešitve za normalizacijo.

V zadnjih mesecih leta 2022 so se močno zaostrile razmere na severu Kosova, kjer živi večinoma srbsko prebivalstvo. Razlogi za to so bili načrtovana zamenjava srbskih registrskih tablic s kosovskimi, izstop etničnih Srbov iz kosovskih institucij ter po aretaciji srbskega policista tudi napad na urad volilne komisije v Severni Mitrovici.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.