Odposlanec ZDA: Konflikt med Izraelom in Hezbolahom traja že dovolj dolgo

Svet 18. Jun 202412:47 0 komentarjev
Požar po obstreljevanju na izraelski strani ob meji z Libanonom
Požar po obstreljevanju na izraelski strani ob meji z Libanonom (Foto: Mostafa Alkharouf / Anadolu/PROFIMEDIA)

Posebni odposlanec ZDA Amos Hochstein je danes v Bejrutu, kjer si prizadeva za umiritev razmer na meji med Izraelom in Libanonom. "Konflikt med Izraelom in Hezbolahom traja že dovolj dolgo. V interesu vseh je, da ga rešimo hitro in diplomatsko – to je dosegljiv in nujen cilj," je dejal odposlanec. Na izraelsko-libanonski meji že vse od oktobrskega napada Hamasa skoraj vsakodnevno potekajo obstreljevanja.

Ameriški posebni odposlanec Amos Hochstein je danes v Bejrutu začel pogovore o deeskalaciji razmer na meji med Izraelom in Libanonom, kjer vse od začetka vojne v Gazi oktobra lani poteka obstreljevanje med izraelskimi silami in libanonskim oboroženim gibanjem Hezbolah. Hochstein je pred tem v ponedeljek obiskal tudi Izrael.

“Konflikt med Izraelom in Hezbolahom traja že dovolj dolgo. V interesu vseh je, da ga rešimo hitro in diplomatsko – to je dosegljiv in nujen cilj,” je dejal Hochstein, ki je odpotoval na Bližnji vzhod kot posebni odposlanec ameriškega predsednika Joeja Bidna, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Hochstein se je danes v Bejrutu najprej sestal s predsednikom libanonskega parlamenta Nabihom Berijem, ki je ključni zaveznik gibanja Hezbolah, navaja nemška tiskovna agencija dpa. Kasneje naj bi ga gostila še libanonski premier Nadžib Mikati in zunanji minister Abdalah Bou Habib.

Posebni odposlanec ZDA, ki je pred tem v ponedeljek obiskal tudi Izrael, je po navedbah virov v libanonski vladi odpotoval na “urgentni obisk” na Bližnji vzhod, da bi pomagal preprečiti dodatno poslabšanje razmer na meji med Libanonom in Izraelom ter eskalacijo konflikta med izraelsko vojsko in Hezbolahom. V Izraelu se je Hochstein med drugim pogovarjal s premierjem Benjaminom Netanjahujem in z opozicijskim politikom Benijem Gancem, ki naj bi ameriškemu odposlancu dejal, da se čas za diplomatski dogovor o umiritvi razmer na severni meji izteka.

Potencialna hujša eskalacija konflikta na meji med Izraelom in Libanonom sicer povzroča zaskrbljenost, medtem ko na obmejnem območju že več mesecev skoraj vsakodnevno poteka obstreljevanje med izraelsko vojsko in gibanjem Hezbolah. V tem času je bilo v Libanonu ubitih najmanj 468 ljudi, od tega skoraj 90 civilistov in najmanj 304 borci Hezbolaha. Na izraelski strani so medtem zabeležili najmanj 15 smrtnih žrtev med vojaki in 11 med civilisti.

“Nevarnost, da bi napačne kalkulacije privedle do nenadnega in širšega konflikta, je zelo realna,” sta v skupni izjavi nedavno sporočila posebna koordinatorica ZN za Libanon Jeanine Hennis-Plasschaert in vodja misije ZN v Libanonu (Unifil) Aroldo Lazaro.

Hochstein že več mesecev išče diplomatsko rešitev za vse bolj napete razmere na izraelsko-libanonski meji, a za zdaj brez uspeha. Tudi na nedavnem vrhu skupine G7 so voditelji napovedali skupna prizadevanja z ZDA in Izraelom, da bi zajezili napetosti na tem območju. Hezbolah sicer domnevno ni pripravljen na pogajanja, dokler ne bo dosežen dogovor o trajni prekinitvi ognja v Gazi.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!