Odpravljena še zadnja ovira za najnovejšo širitev Nata

Svet 26. Feb 202417:00 > 17:30 3 komentarji
Viktor Orban
Viktor Orban (Foto: PROFIMEDIA)

Madžarski parlament je prepričljivo podprl pristopni protokol Švedske k zvezi Nato. Glas za članstvo Švedske v Natu je dalo 188 poslancev, proti jih je bilo šest. S tem glasovanjem je bila odpravljena zadnja ovira za najnovejšo širitev zavezništva.

“Danes je zgodovinski dan. Švedska je pripravljena prevzeti odgovornost za evroatlantsko varnost,” je kmalu po glasovanju v madžarskem parlamentu na omrežju X sporočil švedski predsednik vlade Ulf Kristersson.

Tudi generalni sekretar Nata Jens Stoltenberg je pozdravil podporo švedskega pristopnega protokola. “Zdaj, ko so vse zaveznice podprle protokol, bo Švedska postala 32. zaveznica Nata. S članstvom Švedske bomo vsi močnejši in varnejši,” je še zapisal na omrežju X.

Čeprav je Madžarska večkrat izrazila načelno podporo švedskemu članstvu v Natu, je podaljšala njen postopek pridružitve, češ da Stockholm prikazuje madžarsko vlado v slabi luči. Madžarska je večkrat obsodila “odkrito sovražni odnos” Švedske in njene politične predstavnike obtožila neupravičenih kritik na račun Budimpešte.

Madžarska se je sicer soočala z vse večjim pritiskom ZDA in držav članic EU, naj vendarle ratificira pristopni protokol Švedske in ji omogoči, da se pridruži Natu.

Madžarski voditelj Viktor Orban je v petek v Budimpešti gostil švedskega premierja Kristerssona in potrdil, da bo Madžarska od Švedske kupila štiri bojna letala gripen. Premierja sta potrdila sodelovanje med državama na področju obrambe in menila, da morata njuni državi tesneje sodelovati v tistih točkah, glede katerih obstaja soglasje, ter sprejeti, da lahko pride tudi do razlik v mnenjih. Orban je ob tem napovedal, da bo madžarski parlament danes glasoval glede ratifikacije pristopnih protokolov Švedske za pridružitev zvezi Nato.

Švedska je za članstvo v Natu skupaj s Finsko zaprosila maja 2022, potem ko je Rusija napadla Ukrajino. Finska je po ratifikaciji njene prošnje za pridružitev v vseh državah članicah Nata aprila lani postala 31. članica zavezništva, zdaj ji bo kot 32. sledila še Švedska.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje