Odstavljeno mjanmarsko voditeljico obtožili zaradi volilne prevare

Svet 31. Jan 202216:01
Profimedia

Mjanmarsko sodišče je odstavljeno voditeljico civilnih oblasti v Mjanmaru Aung San Su ČI in nekdanjega predsednika države Wina Myinta obtožilo zaradi volilne prevare. Vojska je sicer množične goljufije na teh volitvah navedla kot razlog za državni udar, ki ga je izvedla 1. februarja lani.

Mjanmarsko sodišče je odstavljeno voditeljico civilnih oblasti v Mjanmaru Aung San Su Či in nekdanjega predsednika države Wina Myinta obtožilo zaradi volilne prevare. Novo obtožnico so vložili dan pred prvo obletnico vojaškega udara, v katerem sta bila strmoglavljena.

Su Či, ki jo je vojaška hunta obsodila že na šest let zapora, so obtožili zaradi pritiska na volilno komisijo na volitvah leta 2020, na katerih je prepričljivo zmagala njena stranka Narodna liga za demokracijo (NLD), se je izvedelo od obveščenega vira.

Vojska je sicer množične goljufije na teh volitvah navedla kot razlog za državni udar, ki ga je izvedla 1. februarja lani. Takrat je strmoglavila Su Či in razveljavila izid volitev. Prijeli so številne predstavnike volilne komisije in jih obtožili, da so organizirali prepričljivo zmago NLD. Mednarodni opazovalci pa so ocenili, da so volitve na splošno minile svobodno in pošteno.

Aung San Su Či je v priporu od vojaškega udara, s katerim se je končalo desetletje demokratične tranzicije. Doslej so jo obsodili na šest let zapora, med drugim zaradi nezakonitega uvoza in posedovanja voki-tokijev ter kršenja ukrepov za zajezitev novega koronavirusa. Kazen prestaja v hišnem priporu, kje, pa ni znano.

Proti 76-letni odstavljeni mjanmarski voditeljici sicer poteka skupno več kot deset primerov, od kršitev zakona o državnih skrivnostih in volilnih prevar do korupcije, zaradi katerih ji grozi skupaj več kot 100 let zapora.

V torek, ob prvi obletnici vojaškega udara, so aktivisti pozvali k tihi stavki. Vojaška hunta je opozorila, da bi tovrstne dejavnosti lahko opredelili kot veleizdajo, za katero je zagrožena smrtna kazen.