Okoljevarstveniki zaskrbljeni nad obarvanostjo jezer v Argentini

Svet 31. Jul 202116:55 > 17:04 0 komentarjev

Na priobalnem območju Patagonije v Argentini sta se tamkajšnji jezeri obarvali rožnato. Vzrok za obarvanje še ni znan. Okoljevarstveniki sicer menijo, da bi se razlog lahko skrival v industrijskem onesnaženju.

Jezeri, ki se nahajata v bližini industrijskega parka na obrobju mesta Trelew v vzhodnem delu argentinske province Chubut, se razprostirata po prašni, puščavi podobni ravnini. Te dni pa je osupnil prizor, saj sta jezeri obarvani v rožnato.

Je krivo barvilo?

Uradniki občine Trelew naj bi preko družbenih omrežjih sporočili, da so nedavno odkrili tovornjak, ki je odlagal odpadke v jezero. Oblasti so sicer lokalnim medijem posredovale nasprotujoča si mnenja o tem, ali gre pri nenadnem obarvanju voda za škodljiv pojav.

Okoljevarstveniki pa so medtem bolj zaskrbljeni, poroča Reuters. Lokalni aktivist Pablo Lada, ki je tudi član argentinske Nacionalne ekološke mreže (RENACE) je v intervjuju za Reuters dejal, da je lahko rožnata obarvanost jezer posledica barvila, ki ga uporabljajo za barvanje kozic, ki jih vzgajajo v bližini.

“Mislim, da je obarvanost jezer odkrila pomanjkanje obdelave tovrstnih odpadkov, ki so postali velika težava,” je povedal. Tako lokalni kot regionalni okoljevarstveniki sicer preiskujejo vzrok za ta dogodek, vendar še niso prišli do zaključkov.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!