Operacija Londonski most: kako se bo Združeno kraljestvo poslovilo od kraljice

Svet 08. Sep 202219:37 0 komentarjev
Kraljica Elizabeta
PROFIMEDIA

Umrla je britanska monarhinja Elizabeta II., ki je Združenemu kraljestvu vladala sedem desetletij. Ob njeni smrti nič ni prepuščeno naključju, dogodki v naslednjih desetih dneh pa so precej jasno začrtani v načrtu, ki je znan po imenu Operacija Londonski most. Ker je kraljica umrla na Škotskem, se bo operacija odvila po scenariju, ki je predvideval njeno smrt na gradu Balmoral.

Operacija Londonski most je skrbno pripravljen načrt dogodkov, ki sledijo smrti britanske monarhinje Elizabete II. Poleg tega, da načrt jasno določa, kdo o kraljičini smrti obvesti javnost, operacija podrobno opiše dneve po smrti kraljice, ki je bila na čelu Združenega kraljestva sedem desetletij.

V načrtu operacije je dan kraljičine smrti imenovan D+0, vsi ostali pa nosijo ime D+število dni, ki so minili od smrti. Bruseljski Politico je že pred dobrim letom poročal, da bo na dan D kraljičini smrti najprej sledila množica klicev, s katerimi bodo o smrti obvestili britanskega premierja oziroma premierko in druge ministre oziroma vladne funkcionarje. “Pravkar smo bili obveščeni o smrti njenega kraljevega veličanstva,” naj bi jim povedali po telefonu, obvestilo pa naj bi prejeli tudi po spletni pošti.

Na dan kraljičine smrti, ki so jo potrdili tudi na spletni strani Buckinghamske palače, naj bi se v črno barvo odeli spletna stran britanske vlade in profili vladnih razdelkov na družbenih omrežjih, vladne službe za komuniciranje pa na omrežjih naj ne bi objavljale nenujnih vsebin. Prvi, ki se bo odzval na smrt, bo britanski premier oziroma – trenutno – premierka Liz Truss.

Združeno kraljestvo bo novega kralja dobilo že dan po smrti kraljice. Na dan, ki v načrtu nosi ime D+1, se bo dopoldne sestal odbor za nasledstvo na prestolu, na katerem bo imenovan novi britanski kralj, njegovo imenovanje pa bodo oznanili v palači svetega Jakoba. Novi kralj bo v popoldanskem času že imel avdienco z britanskim premierjem in vladnim kabinetom. Parlament se bo na ta dan sestal in oblikoval sožalno sporočilo, nato pa bo delo prekinil za deset dni.

Kraljičino krsto bodo v Buckinghamsko palačo odpeljali drugi dan po smrti, torej na dan D+2. Informacije, kako bo kraljičina krsta premeščena, se nekoliko razlikujejo. Medtem ko eden od objavljenih scenarijev predvideva, da bodo krsto po cesti odpeljali prek Aberdeena in Dundeeja do palače Holyroodhouse v Edinburgu, kjer bo ostala čez noč, drug scenarij predvideva sprožitev operacije Unicorn oziroma operacije Overstudy. Operacija Unicorn predvideva, da bodo krsto v London odpeljali z vlakom, operacija Overstudy pa z letalom.

Na ta dan bodo razglasitve prebrali tudi na Škotskem, Irskem in na Walesu.

Po poročanju tujih medijev so načrt dogodkov ob kraljičini smrti zasnovali že v 60. letih prejšnjega stoletja, a vse do nedavnega je bil zavit v tančico skrivnosti. Se pa načrt posodablja vsako leto. Pri njegovi izvedbi med drugim sodelujejo najrazličnejši oddelki britanske vlade, anglikanska cerkev, policija, vojska, mediji, londonske občine in preostali londonski upravni organi, navaja portal Politico. Britanski časnik Guardian ga je opisal kot “načrtovanega do minute” s “skrivnostnimi in zelo specifičnimi podrobnostmi”.

Na dan D+3 bo novi kralj sprejel sožalje v palači Westminster, nato pa se bo odpravil po Združenem kraljestvu, najprej na Škotsko. Na dan D+4 bo odpotoval v Severno Irsko, kjer bo prav tako sprejel sožalje, navaja Politico, peti dan po smrti (D+5) pa bo sprevod krste v Londonu od Buckinghamske do Westminstrske palače, potekalo bo tudi bogoslužje.

V naslednjih dneh, torej v dneh D+6, D+7, D+8 in D+9, bo kraljičina krsta v Westminstru, kjer se bodo ljudje lahko poslovili od nje. Njena krsta bo ležala na nekakšnem dvignjenem odru, imenovanem katafalk, prostor pa bo odprt 23 ur dnevno. Na dan D+6 bo prav tako potekala generalna vaja pred pogrebom.

Priprave na kraljičin pogreb bodo po pisanju Politica zelo zaposlovale britanska ministrstva – predvsem ministrstvo za zunanje zadeve, ki bo koordiniralo obiske iz tujine, ministrstvo za notranje zadeve, ki bo bdelo nad varnostjo, in ministrstvo za promet, ki bo zadolženo za organizacijo prometa v času, ko se bodo množice predvidoma odpravile na kraljičin pogreb.

Kraljico Elizabeto II. bodo pokopali deseti dan po smrti oziroma na dan D+10. Pogreb bo z državniškimi častmi, opoldne pa bo po vsej državi zapovedan dvominutni molk. Pogrebna sprevoda bosta potekala v Londonu in Windsorju, pogrebna maša pa v kapeli svetega Jurija na gradu Windsor, kjer naj bi bila kraljica tudi pokopana.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!