Opravičilo nizozemskega premierja vojakom, ki so varovali Srebrenico

Svet 19. Jun 202214:40 1 komentar
Mark Rutte
Olivier Matthys/REUTERS

Nizozemski premier Mark Rutte se je v soboto opravičil nekdanjim nizozemskim pripadnikom modrih čelad, ki so leta 1995 med vojno v BiH varovali Srebrenico. Opremljeni le z lahkim orožjem so jo prepustili srbskim silam, te pa so izvedle množičen pokol bošnjaških moških in dečkov.

Skupaj je bilo v genocidu v Srebrenici, ki velja za najhujši zločin v Evropi po drugi svetovni vojni, po podatkih spominskega centra Potočari ubitih več kot 8000 ljudi.

“V imenu nizozemske vlade se danes opravičujem vsem ženskam in moškim iz enote Dutchbat III,” je dejal nizozemski premier Mark Rutte zbranim v vojaškem oporišču v Schaarsbergnu. Kot je dodal, so pripadniki mirovnih sil “v težkih razmerah vedno poskušali ravnati prav, tudi ko to ni bilo več mogoče”.

Dejstvo, da nizozemske enote niso preprečile genocida v Srebrenici, je pustilo velik madež na nizozemski nacionalni zavesti, opozarja francoska tiskovna agencija AFP.

Rutte se je veteranom opravičil za “pomanjkanje podpore vlade”, ko so bili po vrnitvi domov tarča kritik. Ti vojaki so se med pokolom upravičeno spraševali, kje je ostali svet, je dodal.

“In danes se seveda sprašujemo tudi: Kje smo zdaj? Zdaj, ko ljudje v Ukrajini trpijo brutalno rusko agresijo,” je še dejal nizozemski premier. “Kako boleče je to, da je na naši celini spet vojna in da se znova dogajajo vojni zločini le nekaj ur leta od nas?” se je vprašal.

Nizozemsko sodišče presodilo, da je bila država v določeni meri odgovorna za poboj

Srebrenico so aprila 1993 Združeni narodi razglasili za varovano območje, ki so ga nadzorovale maloštevilne nizozemske modre čelade. Tja se je zato zateklo skoraj 30.000 Bošnjakov iz celotne BiH. Sile bosanskih Srbov pod poveljstvom Ratka Mladića in Radislava Krstića so kljub temu julija 1995 začele ofenzivo na Srebrenico, vanjo pa vkorakale 11. julija.

Nizozemski bataljon pripadnikov mirovnih sil ZN je bil nameščen blizu Srebrenice, ko je mesto padlo. Bošnjake, ki so se zatekli v bazo ZN, so predali Srbom, med njimi tudi 350 fantov in moških, ki so jih nato sile bosanskih Srbov ubile.

Nizozemsko vrhovno sodišče je leta 2019 presodilo, da je bila država v določeni, sicer manjši meri odgovorna za smrt teh 350 moških. Ocenilo je, da bi imeli deset odstotkov možnosti za preživetje, če bi lahko takrat ostali v bazi ZN v Srebrenici.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje