Predlog sankcij za Orbána nesprejemljiv, Komisija naj bi predlagala spremembe

Svet 06. Maj 202209:49 > 15:38 6 komentarjev
Viktor Orban, Ursula von der Leyen
PROFIMEDIA

Madžarski premier Viktor Orbán je v intervjuju za madžarski radio dejal, da njegova država ne more podpreti aktualnega predloga šestega paketa sankcij Evropske unije proti Rusiji. Za Budimpešto je problematično predvsem uvajanje embarga na uvoz ruske nafte, ki da je v nasprotju z interesi Madžarske. Evropska komisija naj bi predlagala nekatere spremembe šestega paketa sankcij, da bi ugodila zahtevam najbolj kritičnih držav, a pogajanja o sankcijah še potekajo.

Potem ko je predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen v sredo predstavila predlog šestega paketa sankcij proti Rusiji, ki vključuje tudi postopni, a popolni embargo na uvoz ruske nafte, je paket sankcij v pogovoru za državni radio komentiral madžarski premier Viktor Orbán. Potrdil je stališča Madžarske, ki je do naftnega embarga zelo kritična in dejal, da bi embargo, kot ga je predlagala Evropska komisija, pomenil “atomsko bombo” za madžarsko gospodarstvo.

Po Orbánovih besedah je aktualni predlog šestega paketa sankcij za Madžarsko nesprejemljiv in ga v Budimpešti ne morejo podpreti. So se pa pripravljeni pogajati o novem predlogu, ki bi vključeval “madžarske interese”, navaja Reuters.

Madžarska aktualnemu predlogu Evropske komisije nasprotuje, saj je v veliki meri odvisna od uvoza nafte iz Rusije (65-odstotno). Kot je povedal madžarski premier, bi država potrebovala pet let in veliko investicij v rafinerije in naftovode, da bi lahko preoblikovala svoj sistem energetske oskrbe.

Evropska komisija naj bi medtem stopila nasproti Madžarski in nekaterim drugim državam, kritičnim do uvedbe embarga na uvoz ruske nafte. Tiskovna agencija Reuters poroča, da naj bi Evropska komisija prilagodila načrt uvedbe embarga na uvoz ruske nafte, s čimer bi skušala ugoditi zahtevam kritičnih držav. Komisija je menda predlagala, da bi imele Madžarska, Slovaška in Češka več časa za prilagajanje na embargo, predlog pa vključuje tudi pomoč pri nadgradnji njihove naftne infrastrukture. Ruska nafta naj bi po plinovodih do Madžarske in Slovaške prihajala do konca leta 2024, do Češke pa do junija 2024. Evropska komisija po drugi strani menda ni predvidela izjem za Bolgarijo, ki je prav tako želela več časa za prilagoditev na embargo.

O predlogu šestega svežnja sankcij danes razpravljajo veleposlaniki članic EU, vendar dogovora za zdaj ni na vidiku. “Prepričana sem, da bomo tudi ta sveženj spravili skozi. Če bo trajalo en dan dlje, potem bo trajalo en dan dlje,” je po poročanju AFP pogajanja komentirala predsednica Evropske komisije von der Leyen.

Visoki zunanjepolitični predstavnik Unije Josep Borrell pa je danes sporočil, da bo v primeru, če države ta konec tedna ne bodo potrdile predloga šestega svežnja sankcij oziroma embarga na uvoz ruske nafte, sklical izredno zasedanje zunanjih ministrov držav EU. Madžarsko blokado je označil za nesprejemljivo in dejal, da ima “boj za svobodo v Ukrajini ceno, ki jo mora Evropa sprejeti.

Viktor Orba
PROFIMEDIA

Embargo na uvoz nafte razdelil EU

Kot smo že pisali, je šesti paket sankcij zoper Rusijo vnesel razdor med države članice Unije. Nekatere države – Madžarska, Slovaška, Češka in Bolgarija – so bile kritične do takojšnje uvedbe embarga na uvoz ruske nafte oziroma so izrazile željo, da bi bile izjeme pri uvedbi embarga. Šesti paket poleg embarga predvideva tudi izključitev še treh ruskih bank iz sistema Swift, prepoved oddajanja na območju Evropske unije za tri ruske televizije in sankcioniranje predstavnikov ruske vojske. Več o sankcijah in odzivih držav si preberite v prispevku Evropska komisija za embargo na uvoz ruske nafte, Madžarska bo vložila veto.

Šesti paket sankcij, ki ga je predlagala Evropska komisija, pa predvideva tudi uvedbo sankcij zoper poglavarja Ruske pravoslavne cerkve, patriarha Kirila. Po Orbánovih besedah Madžarska tega ukrepa ni pripravljena podpreti, saj da je to vprašanje “svobode veroizpovedi”.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje