Orban: Evropejci so palčki, ki uvajajo sankcije proti energetskemu velikanu

Svet 16. Sep 202214:51 1 komentar
Viktor Orban
Bernadett Szabo/REUTERS

Madžarski premier Viktor Orban je danes obiskal Beograd. Srbski predsednik Aleksandar Vučić mu je podelil državno priznanje za posebne zasluge, šef madžarske vlade pa je bil med drugim kritičen do uvajanja sankcij zoper Rusijo. Označil jih je za škodljive.

Madžarski premier Viktor Orban se je po srečanju s srbskim predsednikom Aleksandrom Vučićem v Beogradu danes zavzel za ukinitev sankcij proti Rusiji, poroča srbska tiskovna agencija Tanjug. Vučić je v luči energetske krize izpostavil pomembnost krepitve sodelovanja med državama in madžarskemu kolegu predstavil težave, s katerimi se spopada Srbija.

“Hvala, ker ste v teh mesecih, ko vsi gledajo nase, pomagali Srbiji, da bo lažje preživela to dolgo in hladno zimo,” je dejal Vučić, potem ko je madžarskemu premierju izročil državno priznanje za posebne zasluge pri krepitvi miroljubnega sodelovanja in prijateljskih odnosov med državama. Madžarski se je zahvalil za podporo pri evropskih integracijah Srbije in vseh pomembnih regionalnih vprašanjih ter ocenil, da imata državi najboljše odnose v sodobni zgodovini. Opozoril je, da je vprašanje, kako bodo preživeli naslednjih šest mesecev, in da je v interesu obeh držav, da dodatno okrepita sodelovanje.

Vučić je ocenil še, da je Srbija glede vprašanja nabave energentov v veliko bolj zapletenem položaju od Madžarske, ker ni članica Evropske unije in ker ni uvedla sankcij proti Rusiji.

Orban pa je dejal, da evropska politika sankcij ni prinesla nikomur nič dobrega in da bi se krizne razmere v Evropi v trenutku izboljšale, če bi se ta politika spremenila. “Želeli bi si, da se politika sankcij spremenila in da bi jo v Bruslju postavili na razumnejše temelje,” je izjavil. Dodal je, da so Evropejci “energetski palčki, ki uvajajo sankcije proti energetskemu velikanu”, in izrazil zaskrbljenost, ker svet vstopa v vse večjo gospodarsko krizo. Po njegovem mnenju bi se to v trenutku spremenilo, če bi ukinili sankcije.

Madžarski premier je komentiral tudi odločitev Evropskega parlamenta, ki je v četrtek obsodil “namerne in sistematske napore madžarske vlade”, da spodkopava evropske vrednote. Dejal je, da to razume kot šalo. “Ne smejimo se, ker je ta vic že dolgočasen. To počnejo že drugič ali tretjič,” je pojasnil in ocenil, da gre za “stališče levičarske večine”.

Orban je v začetku meseca v Budimpešti od srbskega pravoslavnega patriarha Porfirija v znak hvaležnosti za spodbujanje tradicionalnih krščanskih vrednot prejel tudi red svetega Save, najvišji red Srbske pravoslavne cerkve. Na srečanju s Porfirijem je izrazil ponos, da je “od svojega srbskega pravoslavnega brata” prejel to priznanje. “Smo miroljubni ljudje, ki si želimo miru, a v resnici poteka vojna za dušo Evrope, in te vojne ni mogoče dobiti brez enotnosti med kristjani, vključno s pravoslavno cerkvijo,” je še dejal madžarski premier.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje