Orban gostil Erdogana, razpravljala tudi o pristopu Švedske v Nato

Svet 20. Avg 202320:24 0 komentarjev
PROFIMEDIA

Madžarski premier Viktor Orban in turški predsednik Recep Tayyip Erdogan sta se v Budimpešti pogovarjala tudi o ratifikaciji švedskega pristopnega protokola k Natu. Med 31 članicami zavezništva sta Madžarska in Turčija še edini, ki nista ratificirali švedskega pristopnega protokola. Zaradi zadržanosti do vstopa Švedske je bila letos v Nato sprejeta samo Finska, čeprav sta državi za vstop zaprosili skupaj.

Madžarski premier Viktor Orban in turški predsednik Recep Tayyip Erdogan sta se danes v Budimpešti pogovarjala o sodelovanju med državama na področju energetike in o ratifikaciji švedskega pristopnega protokola k Natu, je po poročanju madžarske tiskovne agencije MTI sporočil madžarski zunanji minister Peter Szijjarto.

Szijjarto je pojasnil, da bosta voditelja o vprašanju Švedske govorila še jeseni, ker sta parlamenta obeh držav trenutno na počitnicah. “Dogovorili smo se, da se bomo nenehno posvetovali, ostali v stikih in se obveščali o stanju parlamentarnih postopkov in njihovem napredku,” je dejal.

Med 31 članicami zavezništva sta Madžarska in Turčija še edini, ki nista ratificirali švedskega pristopnega protokola. Zaradi zadržanosti do vstopa Švedske je bila letos v Nato sprejeta samo Finska, čeprav sta državi za vstop zaprosili skupaj.

PROFIMEDIA

Szijjarto je dodal, da Madžarska in Turčija ohranjata strateško partnerstvo, medtem ko sta se že prej dogovorili o še tesnejšem sodelovanju. S tem namenom bo Erdogan znova obiskal Budimpešto 18. decembra in se udeležil srečanja strateškega sveta za sodelovanje med državama na visoki ravni ter podpisal sporazum med državama o sodelovanju in medsebojni pomoči med izrednimi razmerami.

Izpostavil je veliko in nepogrešljivo vlogo Turčije pri zagotavljanju oskrbe Madžarske z energijo, saj v državo velik del zemeljskega plina prihaja po turškem plinovodu. Njena vloga pa se bo še povečala, ko bo stopil v veljavo dogovor Madžarske in Azerbajdžana o transportu zemeljskega plina in ko bo plin v Evropo začel izvažati Turkmenistan, je dodal.

PROFIMEDIA

Izpostavil je še, da se bo začelo novo obdobje v odnosih med državama zaradi dogovora o nakupu 275 milijonov kubičnih metrov plina od turškega podjetja Botas v prihodnjih letih.

Dodal je, da bosta državi začeli pogovore o brezplačnem skladiščenju turškega plina na Madžarskem.

Z Orbanom in Erdoganom se je danes v Budimpešti ločeno sestal tudi srbski predsednik Aleksandar Vučić. Pogovor z Erdoganom je označil kot odprt, govorila pa sta o aktualnih dvostranskih in regionalnih vprašanjih, poroča srbska tiskovna agencija Tanjug. Z Orbanom pa sta govorila predvsem o zagotavljanju energetske varnosti.

Z Orbanom sta se srečala tudi predsednik bosansko-hercegovske entitete Republike Srbske Milorad Dodik in njegova tesna sodelavka, srbska članica predsedstva BiH Željka Cvijanović.

PROFIMEDIA

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!