Orban, Le Pen in drugi evropski skrajni desničarji čestitajo Nizozemcu Wildersu

Svet 23. Nov 202308:31 6 komentarjev
Geert Wilders
Foto: REUTERS

Po rezultatih vzporednih volitev na Nizozemskem sledeč bo največ sedežev v parlamentu zasedla skrajno desna stranka PVV Geerta Wildersa. S strani evropskih skrajnih desničarjev že dežujejo čestitke, med drugim so Wildersu čestitali Francozinja Marine Le Pen, madžarski premier Viktor Orban, španska stranka Vox in nemška Alternativa za Nemčijo (AfD).

Evropski skrajni desničarji čestitajo nizozemskemu kolegu Geertu Wildersu, ki je glede na vzporedne volitve v sredo zmagal na parlamentarnih volitvah na Nizozemskem.

“Čestitke Geertu Wildersu in Stranki za svobodo (PVV) za spektakularen nastop na parlamentarnih volitvah, ki potrjuje vse večjo podporo obrambi nacionalnih identitet,” je francoska skrajna desničarka Marine Le Pen zapisala na družbenem omrežju X.

Madžarski premier Viktor Orban je v čestitki Wildersu na omrežju X pozdravil “veter sprememb” na Nizozemskem.

Vodja italijanske desne stranke Liga Matteo Salvini je prijatelju Wildersu poslal sporočilo SMS z izrazi podpore, so po poročanju italijanske tiskovne agencije Ansa sporočili iz Lige.

“Povsod v Evropi si državljani želijo političnih sprememb!” pa je po novici, da sta Wilders in njegova PVV glede na vzporedne volitve prepričljivo zmagala, na omrežju X zapisala nemška skrajno desna AfD.

Podobno je ocenil tudi predsednik španske skrajno desne stranke Vox Santiago Abascal. Kot je zapisal na omrežju X, vedno več Evropejcev na ulicah in pri volilnih skrinjicah zahteva, da se branijo njihovi narodi, meje in pravice.

Sporočilo Wildersu je poslal tudi vodja flamske skrajno desne stranke Vlaams Belang Tom Van Grieken. “Jasno je: prebivalstvo si želi resničnih sprememb. Ne le na Nizozemskem, ampak tudi v Flandriji,” je poudaril po navedbah Anse, ob tem pa objavil fotografijo s svojim dolgoletnim nizozemskim prijateljem. Dodal je, da se bodo zmage strank, kakršni sta njuni, vrstile po vsej Evropi.

Presenetljivi izidi vzporednih volitev

Skrajno desna nizozemska stranka PVV Geerta Wildersa je glede na projekcije, ki temeljijo na 94 odstotkih preštetih glasov, v sredo na parlamentarnih volitvah osvojila 37 od 150 sedežev v parlamentu. Sodeč po najnovejši projekciji je PVV več kot podvojila število sedežev v primerjavi s prejšnjimi volitvami in postala največja stranka v državi.

Drugouvrščena koalicija zelenih in laburistov Fransa Timmermansa si je po posodobljenih projekcijah zagotovila 25 sedežev v parlamentu. Desnosredinska Ljudska stranka za svobodo in demokracijo (VVD) odhajajočega premierja Marka Rutteja naj bi osvojila 24 sedežev, stranka Nova družbena pogodba (NSC) pa 20, poroča britanski BBC.

Wilders je v prvem odzivu po objavi izidov vzporednih volitev izpostavil, da bo Nizozemska spet postala nizozemska in obljubil, da bo njegova stranka poskrbela za zmanjšanje prihodov prosilcev za azil. Druge stranke je pozval k sodelovanju, čeprav so pred volitvami številne izpostavljale, da z njim ne bodo šle v vladajočo koalicijo.

Nizozemska bo po 13 letih, ko je bil na čelu vlade Rutte, dobila novega premierja. Po preštetju vseh glasov se bodo začela pogajanja za oblikovanje koalicije. Kljub zmagi stranke PVV za zdaj še ni znano, ali bo Wildersu uspelo sestaviti koalicijo. Za večino v parlamentu bo potreboval podporo najmanj dveh strank.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje