Orban napovedal referendum o zakonu o LGBTIQ+

Svet 21. Jul 202111:26 > 13:24 1 komentar
Pegasus: Viktor Orban
John Thys/REUTERS

Madžarski premier Viktor Orban je sporočil, da bodo lahko madžarski volilci o spornem zakonu o LGBTIQ+ odločali na referendumu.

Madžarski parlament, v katerem ima večino stranka Fidesz premierja Viktorja Orbana, je junija potrdil zakon, ki med drugim prepoveduje izobraževalne programe o istospolni usmerjenosti in oglaševanje na temo LGBTIQ+.

V video nagovoru državljanom, ki ga je objavil na Facebooku, je Orban danes sporočil, da se bodo lahko madžarski volilci o tem zakonu izrekli na referendumu, poroča Euronews.

Sprejetje spornega zakona je sicer v Evropski uniji dvignilo veliko prahu. Predsednica evropske komisije Ursula von der Leyen je dejala, da je zakon sramota, nizozemski premier Mark Rutte pa je dejal, da Madžarska nima več kaj iskati v EU in Orbanu predlagal sprožitev 50. člena, ki opredeljuje izstop članice iz Unije.

Madžarska vlada se zagovarja, da gre za še enega od zakonov za zaščito otrok, nova zakonodaja pa da nima nobene povezave s skupnostjo LGBTIQ+.

Novi zakon med drugim prepoveduje knjige na temo homoseksualnosti in promoviranje homoseksualnosti v šolah. Pouk spolne vzgoje ne sme biti namenjen spodbujanju ločevanja med spoloma, spremembe spola ali homoseksualnosti. Filmi, kot sta Dnevnik Bridget Jones in Harry Potter, sta lahko na sporedu šele pozno zvečer.

Po navedbah lokalnih medijev bo referendumska pola vključevala pet vprašanj. Madžarski volilci se bodo opredeljevali o tem, ali podpirajo, da se otroci brez predhodno izraženega strinjanja staršev seznanjajo z vsebino s področja spolne vzgoje, ki prikazuje različne spolne usmerjenosti, ter ali se strinjajo, da se med otroci promovira postopke za spremembo spola oziroma so ti postopki dostopni otrokom. Prav tako se bodo volilci izrekli o tem, ali podpirajo, da se medijske vsebine, ki vplivajo na razvoj otrok, predvajajo brez omejitev, in o tem, ali podpirajo, da so medijske vsebine, ki prikazujejo spremembo spola, dostopne otrokom.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje