Orban ob obletnici madžarske revolucije: Budimpešta ni celotna Madžarska

Svet 23. Okt 202217:31 0 komentarjev
PROFIMEDIA

Viktor Orban je na današnji proslavi ob dnevu madžarske revolucije v Zalaegerszegu dejal, da bo njegova vlada branila madžarske interese v tujini, tisti, ki jim žugajo iz Bruslja pa bodo po njegovih besedah končali kot njihovi sovjetski "predhodniki". Ob 66-letnici spodletele revolucije so v Budimpešti napovedani protivladni protesti.

Viktor Orban je v svojem govoru daleč od prestolnice pohvalil pogum Madžarov med revolucijo leta 1956 in zmago v prelomnem letu 1989. Za to je bil po njegovem mnenju potreben “pogum leva, zvitost kače in nežnost goloba”.

V govoru na zahodu države je za prihodnost napovedal boj z vojno, gospodarsko krizo in migracijami, leve stranke pa obtožil, da ne razumejo, da Budimpešta ne predstavlja celotne Madžarske.

V madžarski prestolnici je danes napovedan nov protivladni shod sindikatov, pedagogov, študentov in drugih skupin, poročajo tuje tiskovne agencije. Orban v Zalaegerszegu ni nastopil pred javnostjo, temveč za pregradami in ob strogih varnostnih ukrepih pred izbranim občinstvom. Prebivalci v okolici prizorišča so po navedbah avstrijske tiskovne agencije APA lahko v soboto in danes svoje domove zapustili le, če so pokazali osebni dokument, hkrati pa je bilo prepovedano tudi parkiranje.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!