Orban pred volitvami v BiH javno podprl Dodika

Svet 29. Sep 202213:09 0 komentarjev
Viktor Orban
Bernadett Szabo/REUTERS

Madžarski premier Viktor Orban je javno izrazil podporo sedanjemu srbskemu članu predsedstva Bosne in Hercegovine Miloradu Dodiku, ki se bo na splošnih volitvah v nedeljo potegoval za predsednika Republike Srbske. Orban je Dodika opisal kot dobrega prijatelja Madžarske in dodal, da bi si z njim želel sodelovati tudi v prihodnje.

Madžarski premier Viktor Orban je v video sporočilu, ki ga je objavila nacionalna televizija Republike Srbske RTRS, dejal, da Republiko Srbijo v nedeljo čakajo volitve, ki so pomembne tako za Madžarsko kot celotno regijo. BiH kot države pri tem sploh ni omenil.

Dodal je, da je vedno podpiral Milorada Dodika in si želi sodelovati z njim tudi v prihodnje. “Upam, da bom tudi po volitvah imel priložnost za to,” je izjavil.

“Ponosen sem na najino osebno prijateljstvo. V njem sem spoznal človeka, ki je pripravljen ohraniti mir, ki je odprt za dialog, ki se zavzema za spoštovanje daytonskega sporazuma in ki vedno, ob vseh priložnostih, varuje interese srbskega naroda,” je dejal Orban v video sporočilu.

Dodik je trenutno srbski član predsedstva BiH, a se je odločil, da na tokratnih volitvah kandidira za predsednika Republike Srbske, saj bi mu ta položaj dal večjo politično moč. Za članico predsedstva BiH se bo namesto njega potegovala strankarska kolegica Željka Cvijanović.

Milorad Dodik
PROFIMEDIA

Predsednik največje srbske stranke v BiH SNSD je znan po svojem zavzemanju za odcepitev Republike Srbske od BiH ter po svoji naklonjenosti do Rusije in ruskega predsednika Vladimirja Putina.

Minuli teden je v pogovoru za rusko tiskovno agencijo Tass odkrito podprl invazijo Rusije na Ukrajino, položaj ukrajinskih Rusov pa je primerjal s položajem bosanskih Srbov v BiH, ki da ne morejo živeti z muslimani in si želijo biti del Srbije.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!