Orban v eseju o obdobju po Merkel: Sneli smo rokavice

Svet 07. Dec 202107:53 > 10:36 1 komentar
Viktor Orban
Bernadett Szabo/REUTERS

Madžarski predsednik vlade Viktor Orban je v krajšem eseju komentiral dediščino nemške kanclerke Angele Merkel, ki se po 16 letih poslavlja s tega položaja. Po njegovih besedah je migrantska kriza leta 2015 prelomila odnose med evropskimi državami, s tem, ko je razkrila razlike med njimi. Za obnovo sodelovanja med evropskimi državami po upokojitvi nemške kanclerke bodo – po Orbanu – potrebna nadčloveška prizadevanja, Madžarska pa je ob vstopu v novo dobo snela rokavice.

Madžarski predsednik vlade Viktor Orban je v ponedeljek objavil kratek esej o dediščini nemške kanclerke Angele Merkel. Zapisal je, da bodo za obnovo sodelovanja med evropskimi vladami po upokojitvi kanclerke potrebna “nadčloveška prizadevanja”, dopustil pa je tudi možnost, da celino v prihodnje čaka “boj z golimi členki”.

“Ena stvar je dokončna: obdobje dvoumnosti in prikritih politik se je z Merkel končalo. Zdaj ko vstopamo v novo dobo, smo sneli rokavice,” je zapisal Orban.

Po njegovih besedah je Merkel – ki ta teden položaj nemške kanclerke zapušča po 16 letih – Madžarsko sprva razumela, pri čemer je Orban namignil na njeno ozadje v komunistični Vzhodni Nemčiji, poroča Politico.

Leta 2015 prelom

Potem pa je nastopila evropska migrantska kriza leta 2015, ki jo je Orban opisal kot “prelom” v odnosih med evropskimi državami. “Migrantska kriza je bila sama po sebi velik preizkus. Postala je rubikon, ker je razkrila globoke filozofske, politične in čustvene razlike med nami glede koncepta narodov, svobode in vloge Nemčije,” je zapisal Orban.

“Razkrila je, da je za Madžare in druge srednjeevropske državljane ključna domovina. Narod je izvor, brez domoljubja ne more biti zdravega čustvenega življenja. Izkazalo se je, da so Nemci na drugi poti evropske civilizacije, proti nekakšni postkrščanski in postnacionalni državi,” je zapisal Orban.

“Mi, Madžari, smo razumeli, da Nemci tega nimajo za problem. Tega ne vidijo kot civilizacijsko bolezen, ki jo je treba odpraviti, ampak kot naraven, celo zaželen in celo moralno nadrejeni izid. Tkanina evropske enotnosti je razpadala in ni je bilo mogoče ustaviti,” je zapisal Orban.

Prihajajočo nemško koalicijo med socialdemokrati, zelenimi in liberalnimi svobodnimi demokrati je Orban opisal kot levo vlado z evropsko agendo, ki je federalistična, v korist priseljevanju, spolu in Nemčiji.

Kot poroča Politico, Orban do Nemčije (ki veliko vlaga v madžarsko gospodarstvo) in kanclerke Merkel ni vedno imel tako odklonilnega odnosa. Leta 2019 je po pogovorih z nekdanjo kanclerko izjavil, da “na obzorju ne vidi nobenega prihodnjega dogodka, ki bi lahko zmotil nemško-madžarske odnose”. Lani je Orban dejal, da je Merkel poskusil prepričati, naj svojega položaja še ne zapusti.

Kritiki Merkel so po drugi strani večkrat izrazili zaskrbljenost, da je bil njen pristop do Orbana, ki ga obtožujejo spodkopavanja demokratičnih norm in institucij, večino časa, ko je bila na položaju, preveč mehak.

PREBERITE ŠE:

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje