Orkan Ida z vetrovi do 240 kilometrov na uro dosegel Louisiano

Svet 29. Avg 202112:30 > 20:06 0 komentarjev
Orkan Ida
NOAA/Reuters

Orkan Ida je dosegel ameriško zvezno državo Louisiana. Kot orkan četrte stopnje je zadel pristanišče Fourchon južno od mesta New Orleans, je sporočil ameriški nacionalni center za orkane (NHC). Spremlja ga veter, ki dosega hitrosti do 240 kilometrov na uro, so zapisali.

Orkan četrte stopnje na petstopenjski lestvici je pristanišče, ki leži približno 160 kilometrov južno od New Orleansa, dosegel ob 18.55 po srednjeevropskem času.

Tako močan orkan po navedbah Nacionalnega centra za orkane (NHC) na kopnem povzroči “katastrofalno uničenje”. Center je ob tem prebivalce posvaril pred obilnim deževjem in poplavami.

Guverner zvezne države John Bel Edwards je dejal, da evakuacija 2450 hospitaliziranih bolnikov ne pride v poštev. Opozoril je, da bi lahko bil to morda najhujši orkan, ki je prizadel Louisiano po letu 1850. Dejal je, da so “maksimalno pripravljeni”, a da bo orkan velik test za njihove varnostne nasipe, še posebej v obalnih delih.

Po poročanju CNN so se nekateri prebivalci odločili, da bodo ostali v Louisiani. Ronald Dufrene, ki se ukvarja z lovljenjem morskih rakov, je dejal, da bo počakal na konec orkana kar na svoji ladji. “Zadnje tri sem preživel na isti način. Mislim, da je to najbolj varno zame in mojo družino. Če greš na avtocesto in se voziš 10 do 15 ur, nato pa tam obtičiš … Na ladji imam dovolj hrane in pijače za nekaj mesecev.”

Ameriški predsednik Joe Biden je že v soboto napovedal napotitev več sto pripadnikov za odzivanje na izredne razmere na območje skupaj z zalogami hrane, vode in električnimi generatorji.

Tragična obletnica orkana Katrine

Louisiano je orkan Ida dosegel natanko 16 let po tistem, ko je uničujoči orkan Katrina prvič dosegel to zvezno državo. V orkanu Katrina, ki je poplavil 80 odstotkov New Orleansa, je življenje izgubilo več kot 1800 ljudi.

Getting a little spicy out

Posted by Joshua Legg on Sunday, August 29, 2021

Orkan je zahodno Kubo kot nevihta prve kategorije dosegel v petek z vetrom, ki je pihal s hitrostjo okoli 80 kilometrov na uro.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!