Orožarka kriva nenamernega uboja Halyne Hutchins, ki jo je ustrelil Alec Baldwin

Svet 07. Mar 202408:45 1 komentar
Hannah Gutierrez-Reed
Foto: Luis Sánchez Saturno/The New Mexican/Pool via REUTERS

Hannah Gutierrez-Reed, orožarko med snemanjem filma Rust, so spoznali za krivo uboja direktorice fotografije Halyne Hutchins. Sojenje igralcu Alecu Baldwinu se začne julija.

Direktorico fotografije Halyno Hutchins je med snemanjem filma ustrelil igralec Alec Baldwin, ki je vadil za prizor. Baldwin, ki je pri filmu sodeloval tudi kot koproducent, je oktobra 2021 pištolo uperil v Hutchins, pištola se je sprožila, jo ubila in poškodovala režiserja Joela Souzo.

Porota v Novi Mehiki je za krivo nenamernega uboja spoznala Hannah Gutierrez-Reed, ki je bila odgovorna za vsa orožja na filmskem setu, poroča Guardian. Tožilstvo je trdilo, da je orožarka revolver, ki ga je uporabljal Baldwin, napolnila z lažnimi naboji in vsaj enim pravim.

“Bila je malomarna, neprevidna in nepremišljena,” je v zaključnih besedah dejala tožilka Kari Morrissey. Opisala je “ponavljajoče se, neskončne varnostne napake” na snemanju filma in dejala, da je Gutierrez-Reed pokazala “presenetljivo pomanjkanje skrbnosti”, kar zadeva varnost orožja.

Gutierrez-Reed grozi do 18 mesecev zapora in 5.000 dolarjev globe. Krivde ni priznala, njeni odvetniki pa so med sojenjem trdili, da so jo uporabili za grešnega kozla v incidentu, za katerega je po njihovem mnenju odgovoren Baldwin. Tudi Baldwin je bil obtožen uboja in povzročitve smrti iz malomarnosti. Krivde ni priznal, sojenje pa ga čaka julija.

Pomočnik režiserja filma David Halls je bil obsojen na šestmesečno pogojno kazen, 500 dolarjev globe, 24 ur družbenokoristnega dela in tečaj varne uporabe strelnega orožja. Halls je pričal v korist obrambe in zatrdil, da je bila Reed sposobna orožarka. Sam je prevzel odgovornost za streljanje.

Strokovnjak za orožje
Strokovnjak za orožje (Foto: Jim Weber/Pool via REUTERS)

Tožilstvo se je osredotočilo na vprašanje, kako se je na filmskem prizorišču in v revolverju, s katerim je rokoval Baldwin, znašel prvi naboj. Kot orožarka je bila Gutierrez-Reed zadolžena za pregled vsakega orožja na setu in za to, da zagotovi, da je varno in brez streliva.

Med sojenjem so predstavili dokaze, da so na filmskem setu našli prave naboje, ki naj bi jih orožarka prinesla od doma.

V dvotedenskem sojenju je sodelovalo več deset prič, med drugim je porota lahko videla tudi čustvena pričanja članov filmske ekipe, ki so opisali kaotično dogajanje na prizorišču, kjer je bila varnost “drugotnega pomena”.

Alec Baldwin
Gabriela Campos/The New Mexican/Pool via REUTERS

Član ekipe Ross Addiego je poroti povedal, da so delali z “absurdno hitrostjo”, Gutierrez-Reed pa je opisal kot manj profesionalno od drugih orožarjev, s katerimi je delal. “Dve osebi sta bili poškodovani na snemanju filma. To ni prizadelo samo mene, ampak tudi filmsko industrijo,” je dejal.

Režiser Souza je pričal o tem, kako je bil tudi on ustreljen, in o dogajanju po incidentu. Orožarka se mu je opravičila, on pa je v šoku ponavljal, da ni možno, da bi bil v revolverju pravi naboj. “Kar naprej sem ponavljal: ‘Ne razumete. Ne, ne, ne – to je filmski set. To ni mogoče.”

Sojenje bi lahko imelo velike posledice za Baldwina. Med pričami sta bila tudi dva strokovnjaka za strelno orožje, ki sta podvomila o igralčevem opisu streljanja in njegovi trditvi, da se je orožje sprožilo samo.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje