Orožarska afera v BiH le dobiva epilog, nekdanjemu ministru tri leta zapora

Svet 05. Dec 202315:59 1 komentar
Selmo Cikotić
Foto: PROFIMEDIA

Nekdanji minister Bosne in Hercegovine Selmo Cikotić je bil obsojen na tri leta zapora zaradi zlorabe položaja. Davkoplačevalce je oškodoval za skoraj pet milijonov evrov. Tožilstvo BiH ga je obtožilo zlorabe položaja zaradi spornega spreminjanja dogovorov med oblastmi v BiH in hrvaškim podjetjem Scout o prodaji orožja in streliva.

Nekdanji obrambni minister Bosne in Hercegovine Selmo Cikotić je bil danes na sodišču v Sarajevu obsojen na tri leta zaporne kazni zaradi zlorabe položaja med letoma 2009 in 2011, ko je oškodoval državni proračun za skoraj pet milijonov evrov, poročajo tuje tiskovne agencije. Cikotić se sicer na odločitev sodišča še lahko pritoži.

Obtožnica proti nekdanjemu obrambnemu ministru je bila vložena leta 2021. Tožilstvo BiH ga je obtožilo zlorabe položaja zaradi spornega spreminjanja dogovorov med oblastmi v BiH in hrvaškim podjetjem Scout o prodaji orožja in streliva, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina.

Glede na navedbe tožilstva je Cikotić kot obrambni minister BiH med letoma 2009 in 2011 nezakonito spreminjal že prej sklenjene pogodbe o prodaji starega orožja in streliva.

Namesto zastarelega orožja in streliva, ki je bilo predvideno za odpis in prodajo, je Cikotić s spremembami pogodb podjetju Scout omogočil izvoz kakovostnejšega orožja in streliva, po katerem je bilo na trgu večje povpraševanje. “S tem je državni proračun oškodoval za približno 9,7 konvertibilnih mark oziroma skoraj pet milijonov evrov,” je navedlo tožilstvo.

Cikotić, član osrednje bošnjaške stranke v BiH, Stranke demokratske akcije (SDA), je bil na položaju obrambnega ministra Bosne in Hercegovine med letoma 2007 in 2012, od leta 2020 do januarja letos pa je opravljal funkcijo ministra za varnost BiH, kjer ga je po oblikovanju nove vlade nasledil sedanji minister Nenad Nešić.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje