Osebnost leta revije Time je Taylor Swift

Svet 06. Dec 202315:02 1 komentar
Taylor Swift je postala Timeova osebnost leta
Foto: PROFIMEDIA

Potem ko je čast lani pripadla ukrajinskemu predsedniku Volodimirju Zelenskemu, je revija Time pri izbiri osebnosti leta 2023 ubrala popolnoma drugačno smer. To je postala ameriška pop pevka Taylor Swift.

Ameriška revija Time že od leta 1927 vsako leto izbere posameznika, ki je v tem letu najpomembnejše vplival na družbo, ali na dober ali slab način. Letos je to postala ameriška pevka Taylor Swift. S tem je postala prva posameznica iz umetniških voda in ena od zgolj štirih, rojenih v zadnjih 50 letih, ki je prejela ta naslov.

Revija Time je priznala, da je odločitev, da naslov podelijo pop zvezdnici, v temnem in razdeljenem svetu, ko človeštvu grozijo vojne, globalno segrevanje in nove prebojne tehnologije, nekoliko nenavadna, a da je “Taylor Swift našla način, da premosti meje in postane žarek svetlobe. Nihče drug na planetu ne more tako ganiti tako veliko ljudi.”

“Njena priljubljenost je iz leta v leto večja, a to je leto, ko je 33-letna Swift dosegla nekakšno jedrsko fuzijo: spojila je umetnost in posel in tako ustvarila zgodovinsko pomembno energijo. To je storila s tem, kar dela bolje kot kdorkoli, z nastopanjem in pisanjem pesmi, ki povezujejo ljudi,” so zapisali.

Njeni albumi so na svetovnih glasbenih lestvicah dosegli več številk ena kot pri katerikoli drugi glasbenici, zgolj letos so prvo mesto zasedli trije. V letu 2023 je polnila stadione in postavljala rekorde; navdušenje njenih oboževalcev na koncertih so lahko merili celo s seizmografi. Postala je milijarderka, njen finančni doprinos je bil tolikšen, da je vplival na bruto domači proizvod držav, v katerih je nastopila. Več deset tisoč njenih oboževalcev se je po njenem pozivu podalo na volišča. O njej bodo učili na ameriških univerzah, po njej so imenovali ulice. To so bili le nekateri argumenti revije Time, s katerimi so pojasnili svoj izbor.

Običajno je bil Timova oseba leta moški, najpogosteje politik ali gospodarstvenik. Doslej je čast denimo pripadala 14 ameriškim predsednikom, petim voditeljem Rusije oziroma Sovjetske zveze in trem papežem. Lani so za osebo leta izbrali ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje