Osupljivi vodni biseri Evrope: med njimi je tudi jezero v Sloveniji

Potovanja 19. Avg 202319:21 0 komentarjev
PROFIMEDIA

Kopalna sezona se sicer počasi končuje, a to ni razlog, da si v naslednjih mesecih ne bi privoščili oddiha. Evropa ponuja številne vodne bisere, od rek, jezer do slapov. Portal Euronews je pripravil seznam najlepših naravnih čudes na stari celini, med njimi je tudi slovensko jezero.

Čeprav se poletje počasi poslavlja, je tudi jesenski čas pravi za raziskovanje čudovitih kopalnih točk, ki jih ponuja Evropa.

Portal Euronews je pripravil seznam najlepših naravnih biserov na stari celini, med tistimi, ki so vredni ogleda, je tudi Blejsko jezero.

O Blejskem jezeru Euronews piše, da je ledeniškega izvora in je še posebej priljubljeno pri mladoporočencih, saj ponuja nadvse romantično okolje.

PROFIMEDIA

Skrivnostna laguna, Islandija

Gre za najstarejšo laguno na Islandiji, prvič so jo kot vodni vir uporabili leta 1891. Termalno vodo, ki je bogata z žveplom, zagotavlja bližnji gejzir, ki bruha vodo vsakih nekaj minut.

PROFIMEDIA

Reka Tara, Črna gora ter Bosna in Hercegovina

Vodne radosti ponuja tudi reka Tara, ki teče skozi Črno goro ter Bosno in Hercegovino. Kanjon je na Unescovem seznamu svetovne dediščine in je najgloblji kanjon v Evropi. Reka je dom številnim divjim živalim in je priljubljena med splavarji.

Tara
PROFIMEDIA

Izvir Cachat, Francija

Voda Evian izvira pod francoskimi Alpami v Cachatu, ki je bil nekoč bolj znan kot vodnjak Svete Katarine.

Vse se je začelo leta 1789, ko si je markiz de Lessert med sprehodom po posestvu Gabriela Cacheta, po katerem so kasneje poimenovali izvir, privoščil požirek te vode. Začutil je, da to ni navadna kombinacija vodika in kisika. Da je to prav poseben, bogatejši H2O, je spoznal v naslednjih tednih, ko je redno pil to vodo in opazil, da so njegove težave z jetri postale težavice, kmalu pa naj bi skoraj izginile. Po njegovi izkušnji so lokalni zdravniki to vodo začeli predpisovati ljudem, Cachet pa je to izkoristil kot poslovno priložnost. Izvir Svete Katarine je preimenoval v izvir Cachet, okoli njega postavil ograjo in začel s prodajo Eviana.

PROFIMEDIA

Rezervat Bornos, Španija
Rezervat Bornos je posebno območje z bogato favno, znan tudi po vsakoletnem festivalu jezera. Ta naravni bazen v Andaluziji ima čisto vodo, ki je kot nalašč za kopanje in ribolov.

španija reka
Therisingvan/INSTAGRAM

Reka Valsan, Romunija
V reki Valsan v Romuniji se nahaja “živi fosil”. Gre za ribo Aspreto, ki naj bi tam živela že milijone let. Vidite jo lahko le na kilometer velikem delu reke, saj so drugod postavljeni jezovi hidroelektrarn.

fish.in.the.news/INSTAGRAM

Slap Mardalsfossen, Norveška

Mardalsfossen je s 705 metri eden najvišjih slapov v Evropi in bi lahko napajal celotno Norveško. Gre za stopničasti slap, ki je dvostopenjski, torej ima slap dva velika padca in nekaj manjših.

PROFIMEDIA

Jezero Como, Italija

Jezero Como (Lago di Como), ki se nahaja v italijanski Lombardiji, je ime dobilo po bližnjem mestu Como. Jezero obkroža slikovita pokrajina, kar so prepoznali številni filmski producenti, ki so tu posneli slovite filmske prizore. Med drugim je bil ob jezeru posnet delček Bondovega filma Casino Royale, pa Oceanovih 12 in Vojna zvezd.

PROFIMEDIA

Reka Caragh, Irska

Reka Caragh velja za eno najbolj priljubljenih mest za lovljenje lososov na Irskem. Teče skozi pokrajino Kerry na jugozahodu Irske. Reka je skupaj z bližnjim narodnim parkom Killarney uvrščena v kategorijo posebnega območja varstva, tam najdete tudi redkega polža Kerry.

PROFIMEDIA

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!