Otrok, ki je poleti izginil v kaosu na kabulskem letališču, znova s sorodniki

Svet 10. Jan 202210:24 > 12:12 0 komentarjev
Sohail Ahmadi
Ali Khara/REUTERS

Sohail Ahmadi, še ne enoletni otrok, ki je avgusta izginil v kaosu na kabulskem letališču, kjer so potekale množične evakuacije, je po več mesecih ponovno v varstvu sorodnikov. Veselje ob vnovičnem snidenju je bilo veliko, kdaj bo otrok združen s starši in sorojenci, ki so bili uspešno evakuirani v ZDA, pa še ni znano.

Komaj dvomesečnega dojenčka Sohaila Ahmadija je njegov oče 19. avgusta med begom iz afganistanske prestolnice v kaosu in gneči predal vojakom, ki so patruljirali na zidu kabulskega letališča. Pričakoval je, da bo dojenčka prevzel v svoje varstvo takoj, ko se bo skupaj s preostalimi člani družine prebil na ožje območje letališča, a se to ni zgodilo – otroka na letališču namreč niso našli. Ne glede na to so odpotovali iz države, otrok pa je bil po petih mesecih minuli konec tedna vendarle združen s sorodniki, ki so ostali v Afganistanu.

Sohaila Ahmadija so našli novembra po tem, ko je tiskovna agencija Reuters objavila zgodbo o njegovem izginotju. Izkazalo se je, da ga je v svoje varstvo vzel 29-letni taksist Hamid Safi, ki je dojenčka, kot je povedal, jokajočega in samega našel na letališču. Odpeljal ga je domov k ženi in trem hčerkam, in kot je opisal za Reuters, se je odločil, da bodo malčka obdržali, če ne najdejo njegove družine. Prav tako je dejal, da si po treh deklicah želi sina.

Da je Sohail deček, o katerem piše Reuters, so ugotovili sosedje, a si je Safi očitno premislil in otroka, čeprav so njegove sorodnike našli, ni želel izročiti. Med drugim je vztrajal, da tudi on in njegova družina želita biti evakuirana iz Afganistana. Dečkov dedek Mohamed Kasem Razavi, ki sicer živi na severovzhodu države, zato ni imel druge možnosti, kot da 29-letnika prijavi oblastem, rekoč, da je bil njegov vnuk ugrabljen.

Hamid Safi je malega Sohaila sorodnikom vrnil po sedmih tednih pogajanj. Pred tem so ga talibanski organi pregona za kratek čas pridržali.

Mali Sohail je zdaj z dedkom, predvidoma pa bo v prihodnje združen s starši in štirimi sorojenci, ki so jih evakuirali v ZDA. Družina je iz Afganistana odpotovala, saj je dečkov oče Mirza Ali Ahmadi delal kot varnostnik na ameriškem veleposlaništvu v Kabulu.

Sohail Ahmadi
(Hamid Safi predaja Sohaila Ahmadija dedku). Ali Khara/REUTERS

Kdaj bo družina združena, ni znano

Kot je Ahmadi novembra povedal za Reuters, je otroka vojakom prek letališkega zidu podal iz obupa oziroma strahu, da se mu v množici ne bi kaj zgodilo. V tistem trenutku je bil od vhoda na letališče oddaljen le še pet metrov, zaradi česar je pričakoval, da bo otrok kmalu spet v njegovem varstvu. A ker so ravno takrat talibani množico potisnili stran od vrat letališča, se Ahmadi in preostali člani družine še približno pol ure niso prebili do letališča. In ko so se na območje letališča vendarle prebili, otroka niso našli nikjer.

Sohail Ahmadi
(Sohail Ahmadi z dedkom). Ali Khara/REUTERS

Kdaj bo mali Sohail ponovno v objemu staršev, ki so v ZDA, je težko napovedati. Ker ameriško veleposlaništvo v ZDA ne deluje, mednarodne organizacije pa so zasute z delom, begunci iz Afganistana ne dobijo natančnejših odgovorov glede poteka zagonetnih procesov združevanja družin.

“Prizadevamo si združiti družino,” so sporočili z ameriškega State Departmenta. Sohailovi starši so ne glede na to neizmerno veseli, da je njihov sin zdaj z afganistansko družino.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!