“Ozračje, polno strahu in ustrahovanja”: če se ne držijo pravil, jih tudi bičajo

Svet 11. Jul 202405:15 20 komentarjev
Ženske, Afganistan
Foto: PROFIMEDIA

Poslušanje glasbe, kajenje vodne pipe in pričeska v 'zahodnem stilu'. Na vse to so morali Afganistanci po talibanskem prevzemu oblasti leta 2021 pozabiti. Novo poročilo Združenih narodov o življenju v državi ugotavlja, da so talibani ustvarili "ozračje, polno strahu in ustrahovanja", njihove omejitve pa so usmerjene predvsem v ženske in dekleta.

Odkar so talibani avgusta leta 2021 znova prevzeli oblast v Afganistanu, se je življenje v državi zelo spremenilo. Novo poročilo misije Združenih narodov (ZN) za pomoč Afganistanu ugotavlja, da je najbolj korenite spremembe (na slabše) doživelo izvrševanje človekovih pravic. Vse se je začelo kmalu po talibanskem prihodu na oblast, ko so ustanovili ministrstvo za širjenje kreposti. Glava naloga ministrstva je sprejemanje zakonodaje, s katero talibani uveljavljajo svoja stroga načela islamskega prava.

Zakonske spremembe so usmerjene predvsem v prepovedi dejavnosti, ki jih talibani označujejo za ‘neislamske’. Med njimi je na primer prepoved poslušanja določenih zvrsti glasbe, kajenje vodnih pip in striženje ‘po zahodnjaško’, praznovanja valentinovega in javno prikazovanje podob oseb in živali, povzema CNN.

Ministrstvo talibanska navodila izdaja v različnih oblikah, kar med prebivalce vnaša dodatno zmedo – o novih pravilih jih zelo pogosto obveščajo le ustno, ob tem pa na ministrstvu glede navodil niso dosledni, nadzori nad vedenjem pa so nepredvidljivi. Talibanska tako imenovana moralna policija med prebivalci ustvarja ozračje, polno strahu in ustrahovanja, ugotavlja poročilo misije ZN.

Če se ne držijo omejitev, jih javno bičajo

Čeprav so talibani ob bliskovitem prevzemu oblasti pred slabimi tremi leti zatrjevali, da bodo bolj zmerni pri izvajanju svojih načel kot med prejšnjim obdobjem vladavine v 90. letih, to po navedbah ZN ne drži. Med 15. avgustom 2021 in 31. marcem 2024 so v ZN dokumentirali vsaj 1.033 primerov nasilja talibanskih predstavnikov pri izvrševanju njihovih načel.

afganistan
Ženska v Afganistanu (Foto: PROFIMEDIA)

“V imenu ministrstva so se uporabljale različne metode za izvajanje novih pravil, vključno z ustrahovanjem, aretacijami in pridržanji, slabim ravnanjem in javnim bičanjem,” je navedeno v poročilu. Eden od visokih uradnikov ZN je pred kratkim kršitve pravic žensk in deklet označil za zločine proti človeštvu. Nova pravila za ženske in dekleta podrobneje opisuje tudi poročilo.

Po prevzemu oblasti so talibani zaprli podjetja v lasti žensk, jim prepovedali nastopanje v filmih, zaprli kozmetične salone za ženske in omejili dostop do kontracepcije. Ženske v Afganistanu ne smejo dostopati do parkov, telovadnic in javnih kopališč, obiskovati univerz in srednjih šol, prepovedali so jim tudi delati. Kadar ženske potujejo dlje kot 79 kilometrov od doma, jih mora spremljati moški skrbnik, tako imenovani mahram. Poročila iz Afganistana kažejo, da se je zaradi represivnega nadzora talibanov povečalo število poskusov samomora med ženskami.

V javnosti morajo ženske nujno nositi hidžab, moški pa upoštevati pravila o dolžini brade in pričeski.

Decembra leta 2023 je moralna policija za eno noč zaprla 20 frizerskih salonov, saj naj bi frizerji moškim strankam ponujali striženje in britje v zahodnjaškem slogu. Dva frizerja naj bi pridržali za več noči, dokler naj ne bi obljubila, da bosta prenehala ponujati zahodnjaške storitve. Talibani so te navedbe zavrnili, piše CNN.

Mediji so močno omejeni, prebivalci pa živijo pod nadzorom, je še navedeno v poročilu. “Kršijo tudi pravico do zasebnosti, saj dovoljujejo iskanje prepovedanih vsebin na mobilnih telefonih in avtomobilih, beležijo obisk mošej, na javnih mestih pa zahtevajo dokaz o družinskih razmerjih.”

ZN trdijo, da so v Afganistanu kot podpisniki sedmih mednarodnih instrumentov o človekovih pravicah pravno zavezana k spoštovanju in varstvu človekovih pravic.

Ameriški medij CNN tudi poroča, da so talibani poročilo misije ZN označili kot neutemeljeno, avtorjem pa očitali, da so Afganistan ocenjevali skozi zahodno perspektivo, kar da je napačno. “Afganistan je treba razumeti kot muslimansko družbo, kjer je večina prebivalcev muslimanov, ki so veliko žrtvovali za vzpostavitev šiitskega sistema,” so talibani zapisali v izjavi.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje