Talibani v Afganistanu z novimi omejitvami, s katerimi zatirajo ženske v državi

Svet 10. Jan 202316:18 0 komentarjev
PROFIMEDIA

V več afganistanskih provincah so afganistanske oblasti odredile nove omejitve, ki kratijo pravice žensk. Številnim podjetnicam so namreč prepovedali nadaljevanje poslovanja, saj da je njihova dejavnost v nasprotju s šeriatskim pravom.

Talibanske oblasti v več afganistanskih provincah so odredile nove omejitve pri zaposlovanju žensk. Podjetnicam v mestih Mazar-e-Šarif, Pul-e-Khumri in Kandahar so ukazale, naj prenehajo s poslovanjem, poročanje afganistanskih medijev povzema nemška tiskovna agencija dpa. Gre za še eno v vrsti potez, s katerimi oblasti zatirajo ženske v državi.

“Prišel je pripadnik oddelka za pregrehe in kreposti in nam rekel, da imamo en teden časa, da odnesemo vse iz svojih trgovin in gremo domov,” je za afganistanski televizijski kanal TOLOnews povedala prodajalka v Mazar-e-Šarifu na severu države. Glavni razlog za to odločitev talibanskih oblasti naj bi bilo sodelovanje žensk z moškimi in neupoštevanje pravil o nošnji islamske naglavne rute hidžab. Frizerke v Pul-e-Khumriju pa trdijo, da je po mnenju oblasti njihova dejavnost v nasprotju s šeriatskim pravom, navaja dpa.

Po besedah tiskovnega predstavnika talibanske verske policije Akifa Mudžahirja, znane kot ministrstvo za širjenje kreposti in preprečevanje pokvarjenosti, so ta poročila sicer neresnična.

Odkar so se avgusta 2021 na oblast v Afganistanu vrnili talibani, ženske počasi izrinjajo iz javnega življenja in državnih služb ter jim jemljejo težko priborjene pravice. V zadnjem času so ženskam prepovedali univerzitetno izobraževanje in delo v nevladnih organizacijah v državi, pred tem so ukinili srednješolsko izobraževanje za dekleta. Poleg tega ne smejo potovati brez moškega sorodnika, v javnosti se morajo pokrivati, prepovedano pa jim je tudi obiskovati parke, telovadnice in javna kopališča.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!