Talibani ženskam dokončno prepovedali študij na univerzah

Svet 28. Jan 202319:59 0 komentarjev
afganistan, ženske,
PROFIMEDIA

Talibanske oblasti so Afganistankam prepovedale prijave na sprejemne izpite za univerzo. Če te ne bodo upoštevale novih pravil, jim grozijo pravne posledice. Gre za novo potezo oblasti, ki ženske počasi izrinjajo iz javnega življenja.

Afganistansko ministrstvo za visoko šolstvo pod vodstvom talibanov je ženskam prepovedalo, da bi se prijavile na sprejemne izpite za univerzo, ki bodo prihodnji mesec, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

V pismu, ki so ga poslali zasebnim univerzam in visokošolskim ustanovam, je ministrstvo zapisalo, da se ženske do nadaljnjega ne morejo vpisati, univerzam, ki ne bodo upoštevale novih pravil, pa zagrozilo s pravnimi posledicami.

Talibanske oblasti so v začetku januarja v več afganistanskih provincah podjetnicam ukazale, naj prenehajo s poslovanjem. Glavni razlog za to odločitev naj bi bilo sodelovanje žensk z moškimi in neupoštevanje pravil o nošnji islamske naglavne rute hidžab.

Odkar so se avgusta 2021 na oblast v Afganistanu vrnili talibani, ženske počasi izrinjajo iz javnega življenja in državnih služb ter jim jemljejo težko priborjene pravice. V zadnjem času so ženskam prepovedali univerzitetno izobraževanje in delo v nevladnih organizacijah v državi, pred tem so ukinili srednješolsko izobraževanje za dekleta. Poleg tega ne smejo potovati brez moškega sorodnika, v javnosti se morajo pokrivati, prepovedano pa jim je tudi obiskovati parke, telovadnice in javna kopališča.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!