Kaj poročilo Združenih narodov ugotavlja o kršitvah pravic v Afganistanu?

Svet 22. Avg 202315:35 1 komentar
Kabul
Kabul (Foto: Ali Khara/REUTERS)

Talibani so ponovno vkorakali v Kabul pred dobrima dvema letoma. Združeni narodi so v tem času našteli ogromno kršitev človekovih pravic, med katerimi so tudi izvensodne usmrtitve.

Združeni narodi (ZN) so v Afganistanu, ki mu zadnji dve leti ponovno vladajo Talibani, zabeležili najmanj 800 primerov kršitev človekovih pravic. V številko je vključenih več kot 200 izvensodnih usmrtitev, ki so jih talibanske oblasti zagrešile proti članom nekdanje afganistanske vlade, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Poročilo, ki so ga ZN objavili danes, zajema obdobje med avgustom 2021 in junijem letos. Primeri kršitev vključujejo izvensodne poboje, samovoljne aretacije in pridržanja, mučenja ter prisilna izginotja.

Visoki komisar ZN za človekove pravice Volker Türk je talibanske oblasti v Kabulu pozval, naj preučijo ugotovitve iz poročila in izpolnijo svoje obveznosti v skladu z mednarodnim pravom o človekovih pravicah, preprečijo nadaljnje kršitve in storilce privedejo pred roko pravice.

Talibani so po ponovnem prevzemu oblasti avgusta 2021 razglasili splošno amnestijo za tiste Afganistance, ki so sodelovali s prejšnjo vlado, ki jo je podpiral Zahod, in silami Nata pod vodstvom ZDA. V odzivu na poročilo je talibansko zunanje ministrstvo zanikalo kršitve in sporočilo, da so ukrepali le proti tistim, ki so zločine zagrešili po razglasitvi amnestije.

Talibani so se na oblast v Afganistanu vrnili skoraj natanko 20 let po ameriški invaziji, ki je privedla h koncu njihove prejšnje vladavine. Napovedali so miroljubno vladavino, a kasneje obnovili politiko zatiranja. Med drugim so v skladu s strogo razlago islama uvedli številne omejitve za ženske, jih praktično izrinili iz javnega življenja ter državnih služb in jim prepovedali izobraževanje. Zaposlitve žensk so morale suspendirati tudi domače in tuje nevladne organizacije v državi.

V Afganistanu, kjer več kot polovica prebivalcev živi pod pragom revščine, nezanesljiva preskrba s hrano pa se z leta v leto povečuje, se je od vrnitve Talibanov na oblast povečalo tudi število smrtonosnih terorističnih napadov.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje